Svi znamo da skuvamo testeninu, ali ukoliko spremate onu bez glutena, poželjno je da ispoštujete određene korake i "cake". Testenina bez glutena može postati gumena, kašasta ili se slepiti ako se kuva predugo ili prekratko. Ipak, bez obzira na sve, moguće je dobiti savršenu al dente testeninu bez glutena.

Kako se kuva?

Šerpu napunite vodom, ali ne do vrha, jer bezglutenska testenina peni više od obične pšenične, pa je potrebno ostaviti mesta u šerpi da ne pokipi. Testeninu začinite sa malo soli, a kad voda počne da vri sipajte malo maslinovog ulja kako se rezanci ne bi slepili. Mešajte svakih 30 sekundi prvih pet minuta kuvanja kako bi se maslinovo ulje upilo, a testenina ne bi slepila. Počnite da proveravate da li je testenina gotova nekoliko minuta pre vremena kuanja navedenog na pakovanju. 

Nakon što je testenina al dente, ocedite je, ali imajte pri ruci deo vode od kuvanja kako biste je kasnije upotrebili ako se testenina počne zgrudnjavati. Kratko ju isperite hladnom vodom. Ovom metodom opet sprečavate slepljivanje. Nemojte je dugo ispirati jer će se testenina previše ohladiti. 

Nakon ispiranja, odmah je prelijte maslinovim uljem ili sosom po izboru. Ako je potrebno, dodajte malo vode od kuvanja.

Izvor: Stvar ukusa