Šta koristite prilikom spremanja peciva i kolača – sodu bikarbonu ili prašak za pecivo? Iako ove dve susptance imaju sličnu namenu u kulinarstvu, razlika među njima postoji. Dakle, soda bikarbona i prašak za pecivo su kvasci, koji se koriste za podizanje testa, prilikom pravljenja različitog peciva i kolača.

Mnogo ljudi misli da su prašak za pecivo i soda bikarbona ista stvar, pa ih često upotrebljavaju u iste svrhe u kuhinji ili domaćinstvu. Ipak, treba znati da su ove dve stvari različite, pre svega, po hemijskom sastavu, i da je nemoguće jedno zameniti drugim.

Soda bikarbona često se koristi za čišćenje, ali i za kuvanje. Ovo je bazni mineral koji u kombinaciji sa nečim kiselim stvara ugljen dioksid i često se nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke poput sirćeta ili limunovog soka.

Sa druge strane, prašak za pecivo je kombinacija sode i vinske kiseline, a za njegovu aktivaciju potrebna je samo tečnost. Ipak, nije ga potrebno mešati sa tzv. kiselim namirnicama, jer već sadrži kiselinu. Koristi se za podizanje i prozračnu teksturu pečenih namirnica, stoga je na prvom mestu kada je reč o pravljenju torti i kolača.

Dakle, soda se stavlja u recepte koji sadrže veću količinu neke kiseline, a prašak za pecivo to ne zahteva. Zato, kada sodu koristite pri pravljenju kolača, imajte na umu da joj treba dodati i neki kiseli sastojak kako bi se ona aktivirala, poput limunovog soka. 

Izvor: Stvar ukusa