Zbog trenutnog vanrednog stanja u našoj zemlji rafovi u radnjama se brzo prazne jer ljudi ne znaju koliko će ova situacija trajati, pa žele da imaju zalihe.
Ako kojim slučajem niste uspeli da pronađete kvasac mi vam nudimo par predloga kako ga možete napraviti sami kod kuće.
1 jabuka
750 g oštrog brašna
520 ml vode
Priprema:
Jabuku prepolovite na pola, izvadite jezgro, te narendajte u jednu posudu. Pola kg brašna pomešajte s 350 ml vode, dodajte jabuku, te sve dobro zatvorite u teglu. Nakon tri dana smesa će narasti i pojaviće se mehurići. Pola smese bacite, a drugu polovinu u posudi pomešajte s 250 g brašna i 170 ml vode. Smesu dobro zatvorite u teglu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mehurići, vaš kvasac je spreman za upotrebu.
Za savršen hleb vam je potrebno 250 g kvasca, a ostatak smese nastavite da održavate dodavanjem brašna i vode potrebnih da smesa bude retka.
Prvi dan pomešajte 20 g brašna i 20 ml vode da dobijete homogenu smesu. Drugi dan pomešajte još 20 g brašna i 20 ml vode, pa još dva puta tokom dana dobro promešajte smesu.
Treći dan dodajte još 30 g brašna i 30 ml vode, pa tokom dana promešajte još dva do tri puta. Četvrti dan sklonite polovinu smese, te ponovite postupak od trećeg dana. To isto uradite i peti i šesti dan. Sedmog dana vaš kvasac je gotov i spreman za upotrebu.
Dobro skuvajte jedan krompir koji ste isekli na kockice. Iscedite ga, ali sačuvajte vodu od kuvanja. Krompir pomešajte s jednom kašičicom soli i jednom kašičicom šećera. Ostavite da se smesa ohladi, pa dodajte 1/4 vode od kuvanja. Smesu ostavite nekoliko dana da odstoji.
200 g integralnog brašna
1 dcl tople vode
1 kašičica meda
Priprema: Pomešajte 50 g integralnog pšeničnog brašna i 1 dcl tople vode.
Dodajte 1 kašičicu meda ili ječmenog slada. Promešajte i sipajte u staklenu teglu, pokrite platnenom krpom i ostavite da stoji na toplom mestu. Sutradan promešajte i ponovo pokrite. Trećeg dana uveče kad se pojave mehurići dodajte 150 g brašna i 1,5 dcl vode. Dobro promešajte i teglu ponovo pokrite. Četvrtog ili petog dana smesa će biti spremna za pripremu testa. Uzeti 1 šolju kvasa, a ostatak (ostavite u staklenoj tegli) i držite zatvoreno u frižideru.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem