Ako maksimalno iskoristite ostatke hrane, ne samo da ćete uštedeti novac, nego je to dobro i za okolinu. Ali vodite računa kada skladištite ostatke hrane jer potencijalno loše bakterije mogu brže da se razvijaju u hrani koja se ostavlja na sobnoj temperaturi, ali isto tako ni hrana koju čuvate u frižideru predugo može da se pokvari.
Nakon završetka doručka, ručka ili večere uvek preostane neka hrana koju spakujete i ostavite u frižideru. Zatim, nedelju dana kasnije, pronađete je kako trune u frižideru i bacite. To se dešava u mnogim domaćinstvima. Istina je da ako skuvate više hrane nego što vam je neophodno to može uštedeti vaše vreme.
- Skuvajte dovoljno povrća (bilo da ga pržite, pečete ili kuvate), pa ostatke rasporedite za nekoliko sledećih dana tako što ćete jednom napraviti salatu, testeninu... Tako štedite vreme, a i dalje jedete kvaliteno.
- Jelo poput pečene piletine može se koristiti tokom cele nedelje. U nedelju možete da ispečete pile i da ga servirate uz povrće i krompir, zatim sledeći dan da napravite takose, onda možete supu ili nešto već po vašoj želji.
- Čak i ako vam ostaci nisu dovoljni za još jednu večeru, možete ih iskositit za nku užinu. U zavisnosti od toga šta vam ostane možete napraviti sendvič ili nešto drugo.
- Ne bacajte ostatke špageta ili drugih rezanaca. Možete ih koristiti kao prilog uz neko meso ili preko staviti povrće...
- I ostatke deserta (kolač, torta, keks...) možete iskoristiti tako što ćete ih ubaciti u blender dodati kašiku krem sira, kikiriki putera i nutele (eurokrema) i napraviti sitne kolače (u obliku kuglice). Njih zamrznite i imate spremnu poslasticu za iznenadne goste.
Kada ste u nedoumici, budite kreativni! Od svih namirnica možete da napravite neki obrok.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem