Ketler ili električni bokal danas gotovo da ima svako domaćinstvo, a ukoliko ga ne čistite redovno može mnogo brže da se pokvari. Kuvalo za vodu je prilično koristan aparat, ali minerali i soli iz vode obrazuju tvrd talog prilikom ključanja. Što je više soli u vodi, kamenac se brže pojavi. U električnim kuvalima za vodu on se stvara na grejnom elementu koji dolazi u kontakt sa vodom.

Iako postoje mnoga hemijska sredstva koja mogu da reše ovaj problem, uvek je bolje da upotrebite prirodna rešenja koja će imati daleko bolji efekat i po vaše zdravlje, ali i za aparat.

1. Čišćenje sirćetom

U ketler sipajte litar vode i 100 ml alkoholnog sirćeta. Uključite ga da voda provri i ostavite da odstoji desetak minuta. Vodu prospite, a postupak ponovite i ostavite da odstoji oko 20 minuta.

Potom sipajte samo vodu i ostavite da proključa, a na kraju isperite ketler hladnom vodom. Ova metoda bi trebalo da ukloni sve ostatke kamenca.

2. Čišćenje sodom bikarbonom

Sipajte litar vode i uključite da provri. Kada provri, otvorite ketler i dodajte dve supene kašike sode bikarbone, pa ostavite da odstoji 30 minuta. Potom mešavinu prospite, pa dodajte vodu i pustite da provri ponovo, a onda isperite hladnom vodom.

3. Sirće, limun i soda bikarbona

Sipajte litar vode, dodajte tri supene kašike sode bikarbone i ostavite da proključa, a onda i da odstoji još desetak minuta. Potom sipajte 700 ml vode, tri supene kašike limunovog soka i ostavite da proključa, pa isto ostavite da odstoji desetak minuta. Na kraju sipajte 700 ml vode i 250 ml alkoholnog sirćeta, ostavite da provri i da odstoji pet minuta. Nakon ovoga isperite bokal na uobičajan način.

Izvor: Stvar ukusa