Sigurno vam se desilo nekada da prilikom kuvanja, kada koristite ljutu papriku ili ljutu začinsku papriku, dodirnete lice, ili preterate sa začinom u jelu, pa se oljutite. Kada želite da napravite ljuto jelo, zaštite se tako što ćete da koristite rukavice ili jednostavno operite paprike pre korišćenja.
Ako se ipak pojedete previše začinjeno jelo, ni slučajno nemojte da uzimate vodu, jer će to samo pojačati efetak, nego pojedite pola paradajza ili popijte čašu mleka, ili sladoled od pavlake. Možete držati vodu u ustima dok ne prođe ljutina, ali nemojte je gutati. Ako se oljutite, pomaže i konzumiranje hleba, kuvani krompir ili kuvani pirinač. Ovi proizvodi upijaju kapsacin koji se nalazi u ljutim paprikama i koji je razlog što se oljutite. Kod ljudi sa alergijama, ukoliko ljuta paprika padne na sluzokožu, može izazvati šok.
Ljudima koji nisu alergični, takođe može da pomogne tradicionalni indijski napitak, lasi, koji se priprema od vode, leda i kiselog mleka. Kako biste napravili ovaj napitak potrebno je da sipate sva tri sastojka u istim količinama.
Niste vodili računa i slučajno ste dodirnuli oči ili lice rukama, a prethodno ste sekli ljute paprike, onda oči isperite svežim mleko, stavite po malo i treptanjem izabacite iz oka ili koristite čaj od kamilice. Ruke nemojte da perete sapunom, nego ih istrljajte limunom ili rastvorom od sirćeta i vode ili sirćeta i kiselog mleka.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus