Beli luk i luk daju neobičan ukus jelima, neverovatnu aromu, a pored toga imaju i niz zadivljujućih zdravstvenih bonusa. Ipak, nažalost obe namirnice mogu da utiču na loš zadah, ali i da ostave neprijatan miris na rukama, sa čime se susreću mnoge domaćice prilikom pripreme jela.

Zašto se pojavljuje taj miris? Razlog - hemikalije koje sadrže sumpor. Među njima je na primer alicin, koji se oslobađa kada je beli luk izložen vazduhu i kada se zgnječi. Ili alil metil sulfid koji se pojavljuje prilikom seckanja luka i belog luka.

Ali iako ga volite, ne želite da hodate okolo sa mirisom luka na prstima. Ako ga i vi sami osetite, zamislite koliko ga tek osećaju drugi.

Nemojte samo naneti kremu preko tog mirisa, jer ćete samo pogoršati stvar! Luk u sebi sadrži eterična ulja koje koža lako upija, i veoma je teško izvući taj miris.

Ako ne želite stalno da vučete taj miris za sobom, postoji nekoliko načina na koje ga možete ukloniti.

  • Uzmite limun i presecite ga na pola i iscedite sok direktno na ruke. Dobro ih istrljajte, a zatim operite sapunom.
  • Od velike pomoći biće vam i soda bikarbona. Trljanje ruku sodom bikarbonom je odličan trik za uklanjanje ovog mirisa.
  • Uvek se pobrinite da nož bude oštar i da samo sklizne kroz luk. Ako je nož tup, luk će zbog gnječenja ispuštati više soka, pa će vam ruke poprimiti više mirisa, tako da će i njegovo uklanjanje biti teže.

Izvor: Stvar ukusa