Slane ili slatke pite nikada nećemo odbiti. Domaće pite sa gotovim korama se lako prave i ne oduzimaju puno vremena. Ali, kako biste napravili pravu domaćinsku pitu potrebne su vam domaće kore. Svi se sećamo kako su naše bake razvlačile kore i pravile najuksnije pite. Već smo vam pisali kako da napravite prave domaće kore koje će svakoj piti dati poseban šmek. Sada naučite i da napravite "okupane" kore za pitu ili kuvane kore.
Sastojci:
- 4 jaja
- 1 kg brašna
- 3 kašike ulja
- voda
Priprema:
Umutite jaja, vodu i ulje. Dodajte brašno i umesite tvrdo testo. Podelite ga na nekoliko delova i oblikujte lopte. Pokrijte i ostavite da odmori 20 minuta. Razvucite testo u krugove jednake veličine. Isecite višak testa od svake kore nožem, a od ostataka razvucite novu koru. Razvučene kore presecite na 4 dela. U šerpu sipajte vodu i dobro posolite, pa kada proključa, stavite koru, ostavite par sekundi i izvadite. Odmah pototpite u hladnu vodu. Dve kore nemojte da potapate u vodu jer će vam trebati jedna za dno tepsije i jedna da pokrijete gotovu pitu. Neokupanu koru stavite da dno pleha. Na nju stavite okupanu koru, pospite je sirom, stavite malo maslaca, i tako ponavaljajte dok ne utrošite sve. Zatvorite neokupanom korom. Pecite pitu, pa je kada se gornji deo zapeče, okrenite pomoću drugog pleha i zapecite donji deo.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem