Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SE PRAVE KUVANE KORE: Pomalo zaboravljena tradicija koja nas podseća na bakine ukusne specijalitete

Naučite da napravite kuvane kore za pitu.

 Kako se prave kuvane kore Izvor: Shutterstock

Slane ili slatke pite nikada nećemo odbiti. Domaće pite sa gotovim korama se lako prave i ne oduzimaju puno vremena. Ali, kako biste napravili pravu domaćinsku pitu potrebne su vam domaće kore. Svi se sećamo kako su naše bake razvlačile kore i pravile najuksnije pite. Već smo vam pisali kako da napravite prave domaće kore koje će svakoj piti dati poseban šmek. Sada naučite i da napravite "okupane" kore za pitu ili kuvane kore. 

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 kg brašna
  • 3 kašike ulja
  • voda

Možda će vas zanimati

Priprema:

Umutite jaja, vodu i ulje. Dodajte brašno i umesite tvrdo testo. Podelite ga na nekoliko delova i oblikujte lopte. Pokrijte i ostavite da odmori 20 minuta. Razvucite testo u krugove jednake veličine. Isecite višak testa od svake kore nožem, a od ostataka razvucite novu koru. Razvučene kore presecite na 4 dela. U šerpu sipajte vodu i dobro posolite, pa kada proključa, stavite koru, ostavite par sekundi i izvadite. Odmah pototpite u hladnu vodu. Dve kore nemojte da potapate u vodu jer će vam trebati jedna za dno tepsije i jedna da pokrijete gotovu pitu. Neokupanu koru stavite da dno pleha. Na nju stavite okupanu koru, pospite je sirom, stavite malo maslaca, i tako ponavaljajte dok ne utrošite sve. Zatvorite neokupanom korom. Pecite pitu, pa je kada se gornji deo zapeče, okrenite pomoću drugog pleha i zapecite donji deo. 

Izvor: Stvar ukusa 

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Pročitajte još

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti