U većini kuhinja se nalaze drvene daske za sečenje i varjače od istog materijala, jer dugo traju, ne mogu da se iskrive od toplote i ne postoji rizik da oštetite teflonsko posuđe u toku pripreme hrane.

Međutim, jedini problem sa drvenim priborom i daskom za sečenje je taj što se teško peru i uvek ostane bar jedna mrlja. Drvo je materijal koji lako sve upija, pa i čišćenje mora da bude detaljnije, kako drvene varjače i ostali pribor ne bi postali pretnja po zdravlje.

Pranje deterdžentom za posuđe i sunđerom ili ubacivanje u mašinu za sudove neće ukloniti sve bakterije i fleke sa drvenog pribora. Srećom, postoje prirodne metode pomoću kojih ćete lako i efikasno očistiti drve
no posuđe i dasku.

1. So i limun

Ukoliko želite da izbegnete korišćenje hemijskih sredstava pri čišćenju drvenih kuhinjskih predmeta, možete da iskoristite so i limun.
Pospite so po dasci, a onda je izribajte polovinom limuna. Očišćenu dasku ostavite nekoliko minuta, a potom isperite toplom vodom. Ova kombinacija odlično otklanja i neprijatne mirise od seckanja luka ili ribe sa vaše daske.

2. Sirće, voda i soda bikarbona

Sve što treba da uradite jeste da u šerpu sipate pola litre vode i 150 ml sirćeta. Šerpu stavite na ringlu i u nju stavite drveno posuđe koje želite da operete. Kada voda počne da ključa, dodajte kesicu sode bikarbone, šerpu sklonite sa ringle, pa ostavite sve da odstoji 20 minuta. Posuđe detaljno operite toplom vodom i prebrišite suvom pamučnom krpom.

Izvor: Stvar ukusa