Ljutenicu možete služiti sa hlebom i sirom.
Sastojci:
- 1.2 kg zelenog paradajza
- 1 kg pečenih i oljuštenih crvenih paprika
- 200 g crvenih pečenih i oljuštenih ljutih paprika
- 50 g šećera
- 75 do 100 ml ulja
- 50 ml jabukovog sirćeta
- po ukusu: beli luk, peršun, biber
- 1 puna kašika soli, ili po ukusu
Priprema:
Zeleni paradajz operite i isecite na sitnije kockice. Stavite u šerpu, dodajte šećer, ulje, sirće, so i uključite ringlu na jaku temperaturu i pržite oko 20 do 25 minuta ili dok vam se paradajz ne raspadne na manje komadiće. U to dodajte crvene paprike, koje ste prethodno ispekli, oljuštili i ocedili od viška tečnosti i dodajte ljute paprike i koje ste isekli na kocke. (obe vrste, slatke i ljute). Količinu ljutih paprika odredite po vašem ukusu, ali da imate ukupno 1.2 kg paprika. Pržite, još uvek na jakoj temperaturi još 20 minuta, ili dok ne dobijete lepu kremastu masu. Posle dodavanja paprika moraćete često da mešate i pazite da vam ne zagore. Na kraju dodajte peršun, pasirani beli luk i biber, po vašem ukusu. Probajte da li je dovoljno slano za vaš ukus, ako je potrebno, dodajte još soli. Dok se ljutenica kuva, operite tegle i ostavite ih u vrućoj rerni da se tegle osuše i zagreju. Poklopce iskuvajte i osušite. Vruću ljutenicu sipajte u vruće tegle, zatvorite i vratite u vruću rernu i ostavite da se potpuno ohlade.
Od ove količine dobićete 3 tegle po 500 g i jednu od 250 g.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus