Električna kuvala za vodu su postala naša svakodnevnica i najelegantniji način da brzo zagrejemo vodu do ključanja za čaj i instant kafe.
Ono što je potrebno svim našim kućnim aparatima jeste redovno održavajne i čišćenje. Kada je električno kuvalo za vodu u pitanju, ono što je za njega potrebno uraditi s vremena na vreme je – očistiti ga od kamenca.
Najlakši i najefikasniji način za ovo je upravo uz upotrebu sirćeta!
Možete koristiti bilo koju vrstu sirćeta, bilo alkoholno, jabukovo ili vinsko sirće.
Sirće nastaje oksidacijom alkohola koji se nalazi u svim tečnostima dobijenim fermentacijom, a njegova aktivna komponenta – sirćetna kiselina zaslužna je za njegove „čudesne” moći. Upotreba sirćeta je vrlo šrioka i to iz više razloga. Pre svega, ono ne zagađuje okolinu i može da zameni mnogobrojne otrovne i jake hemikalije. Zatim, sirće je tečnost vrlo pristupačne cene i svako ga ima u kući.
Pošto lako otapa kamenac, a nije štetno po zdravlje, sirće je idealan izbor za čišćenje svih površina na kojima se nahvatao kamenac.
Ono što je potrebno da uradite je sledeće:
U električno kuvalo za vodu nalite sirće tako da prekrije celo metalno dno i dospite bar za još jedan prst. Možete sipati i celu šolju sirćeta jer ne može škoditi ni platici ni metalnom dnu.
Ostavite da tako odstoji bar 15ak minuta. Za veće naslage kamenca, možete ostaviti da stoji i nekoliko sati.
Nakon ovoga, kuvalo dobro isperite vodim.
Postupak ponavljajte periodično (na svakih 10-ak korišćenja) kako bi vam kuvalo što duže koristilo.
Saveti
Sirće možete koristiti i za ukljanjanje kamenca i sa drugih površina
Mrlje od kamenca na slavinama uklonićete ako ih uvijete u toalet-papir nakvašen sirćetom, preko slavina navučete plastičnu kesu i ostavite ih tako upakovane nekoliko sati. Zatim isperite.
Ako su vam se na odeći pojavile fleke od znoja, lakše ćete ih ukloniti ako ih pokvasite mešavinom od jednog dela sirćeta i pet delova vode, isperete, a zatim odeću operete na uobičajen način.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem