Brašno od leblebije nije do sada bilo toliko zastupljeno kod nas, ali u poslednje vreme sve je traženije. Naročito jer ne sadrži gluten, bogato je ugljenim hidratima i belančevinama, gvožđem, magnezijumom i fosforom, te vitaminom B6, a koristi se za pripremu mnogih ukusnih jela i poslastica. Ovo brašno možete pronaći u bolje opremljenim radnjama zdrave hrane, ali ga vrlo jednostavno možete i sami napraviti kod kuće, što je uvek zdravija i ukusnija opcija. Sve što vam treba jeste leblebija, šporet i jak blender za mlevenje.
Postoje dve metode pravljena brašna - jedna sa sušenom leblebijom, i druga metoda korišćenjem potopljenih i osušenih leblebija.
Prva metoda
Ako kupujete sušene organske leblebije koje nisu prskane pesticidima, onda je ova metoda super brzi način za pravljenje brašna.
Jednostavno, stavite željenu količinu leblebije u mlin za kafu, ili jači blender, pa je sameljite u fini prah. Prosejte brašno kako biste uklonili delove koji se nisu dobro usitnili, a zatim te grudvice ponovo sameljite. Čuvajte svoje brašno u tegli, po mogućstvu hermetički zatvorenoj, na suvom i tamnom mestu do dva meseca.
Druga metoda
Ova metoda je duža, iako je vreme praktičnog rada gotovo identično. Pre pravljenja brašna, leblebije je potrebno očistiti i potopiti u vodi. Tako ćete ukloniti ostatke štetnih pesticida, a potapanjem se takođe povećava hranljiva vrednost i lakše se vari.
Operite leblebije, a zatim ih potopite preko noći u vodi (najmanje 8 sati, a možete i do 24 sata). Obavezno ih prekrijte s dovoljno vode, jer će leblebije nabubriti 2-3 puta od prvobitne veličine. Kada su dovoljno odstajale, izvadite ih vode.
Sada treba da osušite (dehidrirate) leblebije. Ako stavite ih na pleh u rernu, zagrejanu na 50 stepeni,
8 sati. Trebalo bi da budu potpuno suve pre nego što ih sameljete, inače ćete dobiti kašu, a ne fini prah.
Kada su leblebije potpuno suve, postupah mlevenja je isti kao u prvoj metodi. Sameljite ih u električnom mlinu za kafu ili začine, ili u jakom blenderu. Prosejte brašno kroz sitno sito, kako biste uklonili grudvice. Nesamlevene delove ponovo meljite i prosejte, dok ne dobijete sitni prah. Jednom kada dobijete fino brašno, prebacite ga u staklenu teglu i čuvajte do dva meseca.
Izvor: Stvar ukusa
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno