Sojino mleko se preporučuje ljudima koji su netolerantni na laktozu u kravljem mleku. Takođe se može koristiti za pripremu poslastica, čak i kada postite. Pravi se od samo 2 sastojka, a od ove količine dobićete 4 litra napitka.
Sastojci:
- 500 g soje
- voda
Priprema:
Soju potopite u vodu preko noći. Vode sipajte tek onoliko da prekrije soju, ali imajte na umu da će soja povećati svoju zapreminu oko 3 puta. Sutradan soju procedite. Nakon toga je prelijte vrelom vodom na 10 ak sekundi kako bi omekšala. Procedite i ovu vodu.
U veću šerpu sipajte soju i vodu - na jednu šolju soje dodajte 3 šolje vode, dok ne potrošite soju. Nakon toga sve dobro ispasirajte. Kod korišćenja sprave za pasiranje dobija se pena. Kada ste smesu dobro ispasirali, stavite je na šporet. Mešajte neprekidno. Kod kuvanja se može desiti da se pena podiže, pa tada šerpu sklonite za trenutak sa vatre.
Zatim nastavite kuvanje uz neprekidno mešanje. Soju kuvajte oko 20 minuta. Pena treba da prestane da se stvara. Kada se to desi, skinite posudu sa vatre i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, sojino mleko sipajte u flaše, naravno, proceđeno. Od ove količine soje dobićete oko 4 litra mleka.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus