Sojino mleko se preporučuje ljudima koji su netolerantni na laktozu u kravljem mleku. Takođe se može koristiti za pripremu poslastica, čak i kada postite. Pravi se od samo 2 sastojka, a od ove količine dobićete 4 litra napitka.

Sastojci:

  • 500 g soje
  • voda

Priprema:

Soju potopite u vodu preko noći. Vode sipajte tek onoliko da prekrije soju, ali imajte na umu da će soja povećati svoju zapreminu oko 3 puta. Sutradan soju procedite. Nakon toga je prelijte vrelom vodom na 10 ak sekundi kako bi omekšala. Procedite i ovu vodu.

U veću šerpu sipajte soju i vodu - na jednu šolju soje dodajte 3 šolje vode, dok ne potrošite soju. Nakon toga sve dobro ispasirajte. Kod korišćenja sprave za pasiranje dobija se pena. Kada ste smesu dobro ispasirali, stavite je na šporet. Mešajte neprekidno. Kod kuvanja se može desiti da se pena podiže, pa tada šerpu sklonite za trenutak sa vatre.

Zatim nastavite kuvanje uz neprekidno mešanje. Soju kuvajte oko 20 minuta. Pena treba da prestane da se stvara. Kada se to desi, skinite posudu sa vatre i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, sojino mleko sipajte u flaše, naravno, proceđeno. Od ove količine soje dobićete oko 4 litra mleka.

Izvor: Stvar ukusa