Sir od soje - odnosno tofu sir spada u niskokalorične namirnice. Odlična je alternativa mesu, pa je pogodan za one osobe koje ne jedu namirnice životinjskog porekla. Obiluje proteinima, ali i vitaminima i mineralima. Tofu je hrana napravljena od sojinog mleka i ima konzistenciju sira – presuje se i seče na kockice. Ovi komadi sira odlično upijaju arome i ukuse, pa su pogodni za mariniranje. 

Tofu je takođe dobar izvor gvožđa, kalcijuma i magnezijuma, a takođe ima malo kalorija, što ga čini odličnim izborom za gubitak težine.

Načini pripreme:

Pečeni tofu  - Stisnite komad tofua između 2 lista kuhinjskog ubrusa, stavite nešto teško na vrh - to se radi da bi se tečnost ocedila. Isecite sir na komade (kocke ili trouglove) i potopite u marinadu na 30 minuta (vrlo su pogodne marinade sa soja sosom). Stavite na papir za pečenje i pecite na 200 stepeni 35-40 minuta. Kockice tofua možete uvaljati i u skrob, poređati u tepsiju i začiniti solju i maslinovim uljem i na kraju ih peći na 200 stepeni 30 minuta.

Prženi tofu - oceđene kocke se prže ukupno 10-12 minuta dok ne porumene. Začinite ih u tiganju i ocedite masnoću na kuhinjskom ubrusu pre serviranja.

Proprženi tofu u tiganju - komadiće oceđenog tofua izbrobite u masnoću, začinite po ukusu i kuvajte dok sir ne porumeni.

Izvor: Stvar ukusa