Čišćenje keramičke ploče mnogima deluje kao mnogo lakši posao u odnosu na klasične ringle, ali i održavanje ravne ploče mnogim domaćicama zadaje glavobolju, naročito ako jelo kojim slučajem iskipi.
Umesto kupovine skupih hemikalija i sredstava za čišćenje probajte sa prirodnim sredstvima. Koristite isključivo mekane krpe i sunđe, a žice i sprave za struganje bi trebalo izbegavati. Ova prirodna sredstva za čišćenje prave se vrlo jednostavno, a sastojke već imate u svom domaćinstvu.
1. So i soda bikarbona
U posudi pomešajte kašiku soli sa kašikom sode bikarbone. Dobro izmešajte, pa dodajte kašiku vode i mešajte dok ne dobijete pastu. Dobijenu smesu nanesite na sunđer i njom očistite ploču. Mlakom vodom i čistom krpom pređite preko ploče, a ona će zasijati kao nova.
2. Limun i soda bikarbona
Limun se pokazao kao moćna namirnica u borbi protiv masnoće, a soda bikarbona je neizostavan sastojak kada je čišćenje u pitanju. Šaku sode bikarbone pospite po ploči ili po ringlama, a zatim istrljajte šporet kriškom limuna.
Soda bikarbona će pomoći da skinete masne fleke, a neće izgrebati površinu. Kada ukonite fleke, vlažnom krpom prebrišite šporet da biste uklonili ostatke sode bikarbone i limuna.
3. Alkoholno sirće
Pomešajte alkoholno sirće i vodu u razmeri 1:2 i sipajte u bočicu sa raspršivačem. Ova mešavina odlična je za čišćenje ploče na šporetu i rerne, a možete je svakodnevno koristiti za čišćenje kuhinjskih elemenata.
4. Pasta za zube
Zaprljanu ravnu ploču šporeta, verovali ili ne, lako će očistiti obična pasta za zube. Na tufer, vatu, ili maramicu naneti pastu, lagano utrljajte na površinu ploče i na kraju prebrišite mokrom krpom. Izuzetno je efikasna za skidanje zakorelih fleka od iskipelog mleka, ali za uklanjaje mrlja od ulja nastale prilikom prženja.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus