Bez obzira da li uzgajate svoj patlidžan u bašti ili ga kupujete u prodavnici ili lokalnoj pijaci, ovo pitanje vam je verovatno na umu: Koji je najbolji način da ga održite svežim? Evo najboljih načina da osigurate da ćete izvući maksimum iz ovog povrća.
Uobičajena zabluda o patlidžanima je da se moraju držati u frižideru. Trebalo bi dvaput razmisliti pre nego što ih odložite na niskoj temperaturi. Patlidžane je najbolje držati na sobnoj temperaturi, na primer na kuhinjskom pultu. Plodovi su prilično osetljivi na hladnoću, pa će ih držanje van frižidera sprečiti od neželjenih nuspojava koje dolaze sa niskim temperaturama. Povrede od hladnog vremena koje mogu uticati na patlidžane uključuju promene boje kože u bronzanu boju ili pulpu i semenke koje postaju smeđe. Ovi uslovi se dešavaju na nižim temperaturama.
Patlidžane možete čuvati u frižideru najviše tri dana
Iako hlađenje patlidžana možda nije najbolji način, nemojte ga u potpunosti isključiti. Ako ste sigurni da želite da ga čuvate na nižim temperaturama, to učinite samo kratko – ne duže od tri dana. Zatim ga upotrebite čim ga izvadite. Jedna od opcija je umotavanje patlidžana u papirnu kesu ili čuvanje u otvorenoj plastičnoj kesi.
Čuvajte patlidžane u špajzu
Ako imate mesta u špajzu, preporučuje se da tamo čuvate patlidžane. Ovo je korisno tokom leta, kada je vaša kuhinja toplija nego inače. Ovaj način skladištenja nudi više senke i stoga može ostati hladniji od kuhinjskog pulta. Ako planirate da poslušate ovaj savet, obavezno ostavite patlidžan nepokriven; u suprotnom, može se raspasti.
Konačno, izvlačenje maksimuma iz vašeg patlidžana počinje odabirom najboljeg. Ako kupujete u prodavnici, proverite težinu i kožu patlidžana. Što je patlidžan teži, to će biti bolji. Što se tiče kože, testirajte glatkoću, uglađenost i čvrstinu. Osim toga, uverite se da na njegovoj spoljašnjosti nema zgužvanosti ili udubljenja.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus