Većina domaćica rado priprema torte i kolače sa voćem koje je potrebno želirati, poput čizkejka. Neretko se dešava da im takvi slatkiši ne uspeju. Postavlja se pitanje kako da napravimo želirano voće? Odgovor je jednostavan - treba da se pridržavate nekih osnovnih koraka.

Torte i kolači ukrašeni na ovaj način izgledaju veoma efektno i lepo. Za takvo ukrašavanje će vam biti potrebno voće po izboru, i želatin.

Rastvorite želatin u hladnoj vodi - na 10 g želatina ide 1 kašičica vode. Kada želatin nabubri, istopite ga na pari na veoma slaboj vatri. Pazite da nikako želatin ne proključa. Dobro rastvoreni želatin ćete prepoznati lako, jer treba da izgleda kao prozračni sirup. Preko pripremljene poslastice poređajte dobro očišćeno i oprano voće - možete ga naseckati ili ga ostaviti celo, sve zavisi od vas lično i od veličine voća. Nakon toga, lagano i pažljivo prelijte voće tečnošću, koje treba da ima dovoljno da prekrije sve.

Druga varijanta je da pripremljeni želatin promešate sa malo šećernog sirupa ili sirupa iz kompota i da tom smesom pažljivo prelijete poređano voće koristeći malu kašiku.

Najbolji način da želirate tortu, koja je ukrašena svežim voćem, je da je premazujete četkicom. Tako će ostati svežina voća, a torta će izgledati dekorativno.

Izvor: Stvar ukusa