Za sve one koji iz zdravstvenih ili bilo kojih drugih razloga ne piju kravlje mleko, velika je sreća što živimo u vremenu kada postoji mnogo zamena koje možemo koristiti umesto mleka životinja. Jedna od tih zdravih zamena je svakako ovseno mleko.

Kako da pripremite ovseno mleko?

Vrlo jednostavno! U blender sipajte četiri šolje vode i šolju ovsenih pahuljica, pa mešajte na velikoj brzini. Zatim dobijenu smešu procedite kroz čistu krpu ili gazu.

Da biste dobili mleko idealne gustine ne mešajte predugo. Ovo može dovesti do toga da vaše mleko dobije sluzavu teksturu. Do 45 sekundi je sasvim dovoljno. Isto tako, nepoželjnu teksturu dobićete i ako natapate ovsene pahuljice. Zbog toga pomešajte suve pahuljice sa vodom u blenderu bez prethodnog namakanja.

Slično se dešava i sa zagrevanjem mleka, pa se to takođe ne preporučuje. Za bolje rezultate i što tečniju strukturu mleko procedite dva puta. Ovo uklanja višak skroba i smanjuje mogućnost da mleko postane sluzavo.

Ako vam se mleko "odvoji" prilikom odlaganj u frižider ne brinite, to je sasvim normalno za mleko bez laktoze. Pre upotrebe ga samo dobro promućkajte. Ovako pripremljeno mleko možete čuvati do 5 dana.

Sastojci:

  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 4 šolje vode (ako želite gušće mleko, smanjite količinu vode)
  • prstohvat soli
  • 1 urma za slatkoću – možete (po želji) koristiti i javorov sirup

Priprema:

Ovsene pahuljice sipajte u blender, dodajte vodu dodatak po želji. Dobro izmešajte da dobijete gušću smesu. Otprilike 30 do 45 sekundi. Ne mora da bude potpuno glatka smeša. Probajte da li je po vašem ukusu i dodajte sastojke po potrebi. Smešu dva puta procedite kroz gustu krpu ili gazu. Sipajte mleko u flašu ili drugu posudu i stavite u frižider.