Čišćenje cvekle mnogim domaćicama predstavlja noćnu moru, što zbog teškog ljuštenja, što zbog boje koja ostaje na prstima. Kada je potrebno da oljuštite samo nekoliko komada cvekle, prvo je neophodno da ih odaberete na osnovu oblika, boje i veličine. Uzmite samo zdrave plodove. Pre nego što oljuštite cveklu, potopite je na 10-15 minuta u vodu, ocedite je i uklonite listove, ako ih ima. Poželjno je da svaku cveklu očistite četkom. Ljuštenje je najlakše učiniti ljuštilicom za krompir, a ako ima potrebe, dodatno čišćenje obavite nožem.
Za pripremu mnogih jela se preporučuje da cvekla bude skuvana cela, neoljuštena, ali da bude dobro oprana četkom pod vodom. Nakon kuvanja, kora cvekle se ljušti mnogo lakše i u isto vreme se čuvaju sve hranjive materije.
Cveklu možete iseći na različite oblike u zavisnosti od jela koje pripremate. Za salate, cvekla se seče na štapiće, kao prilog - na kolutove ili kockice, za čorbe ili boršč se seče na veoma tanke trakice.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem