Počeo je Uskršnji post i vernici koji se pridržavaju više ne moraju da se odriču omiljene hrane. Mleko može da se zameni bademovim ili sojinim, a za jaja postoje 3 načina koja su odlična i definitivno pomažu. Za vreme posta domaćice se trude da hrana bude raznovrsnija, a jednako ukusna kao i mrsna. Sa ovim savetima uspećete da napravite jela koja svi vole, a da ispoštujete post. 

Ako pravite hleb, palačinke, mafine ili nešto drugo, umesto jaja koristite 3 smese koje su podjedanko efikasne. Ovo su količine ukoliko želite da zamenite jedno jaje, a ako vam treba više samo povećajte sastojke. 

Zamena jednog jajeta lanenim semenom

Sastojci: 

  • 1  kašika mlevenog lana
  • 2,5 kašike vode

Priprema:

Pomešajte lan i vodu i ostavite 5 minuta.

Zamena jednog jajeta čia semenkama

Sastojci:

  • 1 kašika čia semenki
  • 3 kašike vode

Priprema:

Usitnite čia semenke dok ne dobijete smesu kao brašno, pa pomešajte sa vodom i ostavite 5 minuta. Tekstura treba da bude slična sirovom žumancetu. 

Još jedan način da zamenite jaje, a možda i najlakši je da 2 kašike sirćeta rastvorite u 1/2 šolje vode.

Izvor: Stvar ukusa