Batat ili slatki krompir, kako ga mnogi zovu, s običnim krompirom nema baš nikakve veze. Kod nas je mnogo kasnije postao tražen i "popularan" nego u ostalim delovima sveta, ali reklo bi se smo polako počeli da ga "prihvatamo".
Batat možete da kuvate ili pečete, samo pazite, iskusniji kažu da ga je bolje kuvati na pari nego onako kako kuvamo običan krompir. Da bi se sačuvali ukus, aroma, pa i boja, kuvajte oljušteni koren na pari oko pola sata. Mada, možete i da ga isečete na veće kocke da brže omekša.
Za prvi put ga nemojte soliti, bar da osetite taj specifičan slatkasti ukus. Kasnije, prilagodite ukuse sebi. U principu, spremajte ga na iste načine kako biste spremali običan krompir. Možete da ga kuvate ili pečete u rerni, od njega se pravi odličan pire, ali je ukusan i kada se prži. Kada počne sezona roštiljanja slobodno ga stavite na gril.
Fantastično se kombinuje sa maslinovim uljem, začinskim biljem, mikro–biljem, zelenim salatama i sirevima. Naročito se slaže sa belim sirevima, a kada uz njega poslužite onaj kozji, to već postaje specijalitet.
Batat se upotrebljava i za pripremu poslastica, a naročito je fin kao puding ili kao nadev za pitu od tankih kora. Ako pravite pitu, u fil dodajte malo cimeta ili suvog grožđa.
Jede se i mlado lišće
Zanimljivo je da su, za razliku od običnog krompira, mladi listovi batata jestivi i koriste se za salate ili kao dodatak nekom varivu.
Osim skroba, sirovi sladak krompir je bogat složenim ugljenim hidratima, dijetetskim vlaknima i beta-karotenom. U poređenju sa drugim namirnicama, sladak krompir prednjači u hranljivim vrednostima, s obzirom na sadržaj vlakana, složene ugljene hidrate, proteine, vitamin A i kalijum. Bogat je vitaminima B1, B5 i B6.
U nastavku vam donosimo recept za batat pečen u rerni sa začinskim biljem.
Sastojci:
- 4 batata
- 1 kašičica belog luka u prahu
- maslinovo ulje
- biber
- so
- ruzmarin
- peršun
- mirođija
Priprema:
Oljušten batat isecite na parčiće približno jednake veličine i stavite u veću posudu. Prelijte maslinovim uljem i dodajte navedene začine i sve dobro promešajte. Ako ne koristite beli luk u prahu onda čenove oljuštite, zgnječite nožem i dodajte u posudu. Ostavite tako dok se rerna ne zagreje na 200 stepeni i povremeno promešajte. Pleh obložite papirom za pečenje, pa na njega izručite batat i rasporedite tako da se peče u jednom sloju. Pecite oko pola sata dok se ne zarumene. Poslužite uz beli sir, rendani parmezan, gusti jogurt, neki ljuti namaz, gvakamole ili bilo koji sos po vašem ukusu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem