Ljudi sa Balkana, nadaleko su poznati po tome koliko vole da provode vreme sa prijateljima, a to druženje retko prođe bez šoljice dobre crne kafe. Međutim, omiljeni napitak ne mora da služi samo za užitak i podizanje energije. Nakon ispijanja kafe, sačuvajte soc koji ima višestruke namene, a koje vam ne bi pale na pamet.

Ukoliko se ne možete rešiti mrava i drugih insekata u kući, postavite soc na mesta gde se skupljaju. Jak miris će ih oterati. Ako se bojite nereda koji će soc od kage ostaviti, nema razloga za brigu, jer kada se osuši jednostavno ga usisajte.

Ako na drvenom nameštaju i kuhinjskim elementima imate ogrebotine i oštećenja, pomešajte talog kafe sa malo paste za poliranje i utrljajte na oštećena mesta. Na taj način smanjiće se vidljivost finih površinksih ogrebotina.

Talog kafe u posudi takođe možete staviti u frižider, neutralisaće neprijatne mirise i onemogućiće da namirinice poprime miris jedne od drugih.

U kombinaciji sa malo tečnog deterdženta delovaće kao abrazivno sredstvo, ukloniće svu nečistoću sa masnih površina kao i tvrdokorne fleke i mrlje, a nije toliko agresivan pa neće oštetiti materijal.

Ako vaša mačka nije naučila gde treba da vrši nuždu, tamo gde budete posluli talog kafe, budite sigurni da ste ta mesta zaštitili.

Izvor: Stvar ukusa