Soda bikarbona ima široku primenu u kuhinji i kulinarstvu, a najčešće se koristi za dizanje testa. Ipak, pored toga ona je idealan proizvod za čišćenje celog domaćinstva.

Većina preparata za ribanje sadrži upravo ovaj prašak kao bazu, a to nije bez razloga.

Otpušite odvode

Ako vam je odvod začepljen ili se iz njega širi neprijatan miris, soda bikarbona to može da reši. Sipajte 200 grama sode bikarbone u odvod sudopere, umivaonika ili kade, a zatim nalijte pola šolje običnog belog sirćeta. Prekrijte odvod mokrom krpom i ostavite da odstoji pet minuta, a onda samo sklonite krpu i isperite odvod vrućom vodom.

Zidovi

Zidovi takođe mogu da se zaprljaju, posebno u kuhinji, jer se zbog širenja pare tokom kuvanja masnoća i fleke teže skidaju. Ali, i u toj nevolji soda bikarbona može da bude od pomoći. Vlažnim sunđerom je nanesite na mrlje na zidu, pa hrapavom stranom sunđera blago odstranite mrlje.

Tepisi i dušeci

Soda bikarbona je odlična za uklanjanje mrlja i neprijatnih mirisa, pa je možete upotrebiti za čišćenje dušeka i tepiha. Nekad će biti dovoljno samo da pospete sodu po prljavim dušecima i tepisima, i ostavite da odstoji sata vremena. Posle toga usisajte površine koje ste posuli. Unutrašnjost cipela možete očistiti na isti način. U kratkom roku eliminisaće neprijatne mirise i sprečiti nastavak novih.  Ako se, pak, na tepisima i dušecima pojave fleke, premažite ih rastvorom sode bikarbone i vode, i pospite malo sode po celom dušeku ili tepihu. Ostavite da odstoji preko noći, a zatim obrišite sasušeni rastvor vlažnom krpom. Potom usisajte, da biste uklonili sve nečistoće.

Da li prašak za pecivo "radi" isto što i soda bikarbona?

U najkraćem - ne. Iako izgledaju isto, prašak za pecivo i soda bikarbona su različite stvari, makar kad je reč o čišćenju domaćinstva. Ali, ako nemate bikarbonu u kući, a napravili ste zalihe praška za pecivo i hitno morate nešto da oribate, važno je da znate da će vam biti potrebno tri puta više praška za pecivo nego što biste inače upotrebili sode bikarbone.

Izvor: Stvar ukusa