Čak i najiskusnijim domaćicama u kuhinji se ponekada desi da im hrana zagori i da kao rezultat dobiju uništen sud, tvrodkorne mrlje, koje deluju da se nikada neće oprati.
Tada većina pribegava grubom ribanju žicom ili agresivnim hemikalijama, ali kao i uvek, rešenje se nalazi tamo gde je i problem nastao, a to je vašoj kuhinji.
Iako je soda bikarbona višenamensko sredstvo koje osim u ishrani, široku primenu ima i u domaćinstvu kada je reč o čišćenju, još jedna stvar, koju većina ljudi uvek ima u svojoj kući, uklanja tvrdokorne, zagorele tragove hrane na posuđu.
Reč je o prašku za pecivo. Dakle, sve što vam je potrebno da biste u potpunosti i bez imalo muke oprali sud koji je zagoreo, jeste jedna kesica ovog sredstva koje se najčešće koristi za pripremu kolača.
U zagoreli sud sipajte tri prsta vode, dodajte prašak za pecivo i stavite da ključa. Zagoreli delovi bi trebalo sami da počnu da se odvajaju, a možete se poslužiti i starom četkicom za zube ili namenskom četkom za pranje sudova.
Ukoliko ne uspete iz prvog puta, postupak ponovite, a šerpu ili bilo koji drugi sud potom operite po uobičajenom postupku, sa malo deterdženta i mlake vode. Primenom ovog trika uštedećete vreme i zagoreli sudovi vam više neće zadavati glavobolje, a uvek će biti blistavo čisti.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem