Nakon obilnog ručka, kada domaćice završe sa pranjem sudova, često ostane umazana i flekava sudopera. Mrlje od kapljica vode i ostaci masnoće čine da izgleda kao da je ne čistite dovoljno i redovno. 

Ribanje agresivnim hemijskim sredstvima i abrazivnim sunđerom može da ošteti površinski sloj i da napravi ogrebotine. Da vam se to ne bi desilo, napravite sami jeftino sredstvo za čišćenje sudopere posle kog će ona izgledati blistavo, kao da ste je tek kupili.

U malo tople vode sipajte deterdžent za sudove koji inače koristite. Potom uzmite komadić aluminijumske folije i zgužvajte ga u lopticu.

Aluminijumsku lopticu potopite u mešavinu tople vode i deterdženta i očistite sudoperu. Deterdžent će skinuti masnoću i sve druge nečistoće sa sudopere, a aluminijumska loptica će nežno, ali efikasno ukloniti mrlje i ostatke hrane ukoliko su se zadržali na površini.

Ovaj princip možete da koristite za čišćenje i drugih predmeta od metala ili emajla, kao što je rešetka iz rerne, česme, ali i zagorele šerpe bez bozajni da ćete ih izgrebati i oštetiti. 

Izvor: Stvar ukusa