Mašina za sudove postala je neiziostavan deo u mnogim domaćinstvima, koja domaćicama olakšava pranje sudova i štedi njihovo vreme. Nezamenljiva je za pranje čaše kojima vraća visoki sjaj, ali i za pranje tanjira, escajga, tepsija i šerpi.

Ipak, mnogi zanemaruju činjenicu da je i mašini za pranje posuđa potrebno redovno održavanje.

Ukoliko imate noviji tip mašine za sudove, jednom mesečno uključite program za samočišćenje po uputstvu proizvođača. Tako ćete biti sigurni da će nestati prljavština iz svih ćoškova koji nisu dostupni prilikom uobičajenog ručnog čišćenja mašine.

Ako, pak, imate stariji tip mašine, u deo za stavljanje tablete sipajte kesicu limuntusa i uključite praznu mašinu na najduži program.

Ukoliko želite, preko limuntusa možete da sipate nekoliko kapi eteričnog ulja, ali ne morate – i limuntus će „ubiti“ neprijatne mirise, a u kombinaciji sa vrelom vodom odstraniće sve nečistoće iz unutrašnjosti mašine.

Takođe, barem jednom nedeljno kod čestog korišćenja mašine proverite i rupice (dizne) na prskalicama i uverite se da nisu začepljene. Ako se u njima nakupilo nečistoća jednostavno ih očistite čačkalicom.

Jednom u nekoliko meseci upalite mašinu da odradi jedan ciklus pranja prazna bez upotrebe deterdženta. Kad voda počne da puni dno mašine, otvorite je i sipajte jednu do dve šoljice alkoholnog sirćeta ili limunovog soka u vodu i pustite da odradi ciklus do kraja.

Za uklanjanje bakterija i gljivica koje se nakupljanju na tamnim i vlažnim mestima, jednom mesečno izvaditi sve delove mašine koji nisu fiksno pričvršćeni. Sve ih dobro oprati toplom vodom, obrišite i ostavite da se dobro osuše na vazduhu. Nakon toga izmešajte pola šoljice alkoholnog sirćeta sa dve šoljicama tople vode. Izribajte unutrašnjost cele mašine koliko možete da dohvatite, a naročito obratite pažnju na vrata.

Za kraj uzmite staklenu posudu punu sirćeta, stavite je na najvišu policu u mašini i uključite mašinu mašinu da uradi jedan ciklus pranja prazna. Kad završi ovaj ciklus pranja, jednu šoljicu punu sode bikarbone stavite na dno Vaše mašine za pranje sudova i opet uključite jedan ciklus pranja.

Izvor: Stvar ukusa