Da bi nam namirnice duže trajale i imale svežinu izuzetno je bitno na koji način ih čuvamo. Da bi to postigli izuzetno je bitno da nam frižider uvek bude u pravilnom režimu hlađenja, da u njemu nema previše leda, a mnogim domaćicama je izuzetno mrsko da otapaju zamrzivač.

Prvo treba sačekati da se led otopi, potom pokupiti vodu, a onda sledi najteži deo posla, a to ribanje unutrašnjosti. Hladan vazduh neprekidno cirkuliše unutar zamrzivača. Ukoliko topao ili vlažan vazduh dospe u zamrzivač, na mestu njegovog kontakta s hladnim vazduhom stvara se sloj leda.

Srećom, postoje tri jednostavna trika pomoću kojih možete da sprečite stvaranje leda u zamrzivaču.

1. Ulje

Sve što treba da uradite jeste da zamrzivač očistite od leda, a potom da zidove, police i sve druge elemente premažete uljem.

Na taj način stvorićete klizavu površinu na kojoj naslage leda neće moći da se formiraju. Ovaj postupak traje samo nekoliko minuta, a sprečiće sve vaše muke sa šerpama ispunjenim toplom vodom, brisanjem i mukotrpnim razbijanjem leda koji se konstantno taloži.

2. Čvrsto zatvorite namirnice

Da biste smanjili količinu vlažnosti u frižideru uvek dobro zatvarajte namirnice. Najbolje je da koristite kese sa zip zatvaračem ili posude sa poklopcem. Iz kesa istisnite što više vazduha pre stavljanja u frižider.

3. Novine

Trik sa novinama je jedan od najstarijih i najjeftinijih, a ujedno i najefikasniji. Većina ljudi kada ne planira da koristi zamrivač uvek ostavi otvorena vrata, ali sa ovim mogu naneti samo više štete nego koristi. Sve što treba da uradite je da očistite zamrzivač, ubacite novine, nema potrebe da ih lepite za zidove, i zatvorite zamrzivač. Novine će pokupiti svu vlagu, a tako ćete izbeći da se pojavi buđ, kao i neprijatni mirisi.

Izvor: Stvar ukusa