Mafini su kolačići koji mogu da se prave i slatki i slani i ne postoji osoba koja će odbiti da proba. Sigurno ste se pitali šta je tako teško u pravljenju slatkog testa. Samo se pomešaju svi sastojci, izliju u kalup i zapeku. Ali, postoje neke "cake" koje će vam pomoći da vam budu vazdušasti i mekani već pri prvom pravljenju.
- Da biste izbegli preterivanje sa smesom za mafine, prvo pomešajte mokre sastojke u jednoj, a suve sastojke u drugoj posudi. Zatim pomešajte obe smese, tako što ćete u suvim sastojcima napraiviti udubljenje. Ne preterujte sa mešanjem.
- Začine iz recepta pomešajte odmah sa ostalim sastojcima, ali voće, orašaste plodove i čokoladne mrvice dodajte poslednje u testo.
- Kalupi za mafine se ne pune do vrha, već se popunjava 3/4, a obavezno pre toga ih premažite uljem ili istopljenim puterom, a možete da stavite i papirnu korpicu.
- Da bi bili mekaniji i ukusniji, polovinu ulja zamenite kiselom pavlakom, a osim praška za pecivo dodajte i sodu bikarbonu. Soda pomaže da mafini dobiju lepu smeđu boju.
- Poželjno je da testo bude gušće. Ako je smesa dobra i gusta, oni će biti vazušasti, lagani i mekani.
- Mafini se peku u zagrejanoj rerni na 180°C, a nakon 5 minuta se smanjuje temperatura. Visoka temperatura pomaže u podizanju kolača, a smanjivanje temperature pomaže da se ravnomerno ispeku. Pečenje ne oduzima više od 15-20 minuta.
- Kada su gotovi, ostavite ih nekoliko minuta u rerni, a zatim izvadite i stavite da se hlade. Ukoliko ih ne izvadite iz kalupa tokom hlađenja, rizikujete da izgore.
Pročitajte i recept za mafine koji su bolji od princes krofni.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem