Iako su borovnice opšte poznate kao letnje voće, potražnja za njima je tokom cele godine. Od sveže pečenih mafina do ohlađenih voćnih smutija, kolača, borovnice su postale jedan od najsvestranijih sastojaka za dodavanje slatkoće svakom jelu.

Kako biste uvek imali sveže borovnice kad, god ih se zaželite - zamrznite ih! Sve što vam treba je plastična posuda ili kesa u koje ćete ih spakovati pre odlaganja u zamrzivač. 

Smrznute borovnice mogu trajati do 10 meseci

Kao i većina proizvoda pogodnih za zamrzavanje, imaćete dovoljno vremena da iskoristite te smrznute borovnice. Plod borovnice će trajati oko 10 meseci u zamrzivaču. Iako će borovnice ostati bezbedne za jelo i posle tog vremena, počeće da gube svoj kvalitet.

Kada dođe vreme da napravite recept, poželećete da odmrznete borovnice pre jela. Postoje dve jednostavne metode: ili pustite bobice da se prirodno odmrzavaju do pet sati u frižideru,ili koristite metod brzog odmrzavanja pokrivanja bobica u vodi na sobnoj temperaturi; ostavite ih na kuhinjskom pultu oko pet minuta.

Smrznute borovnice se mogu koristiti i bez odmrzavanja, u zavisnosti od recepta. Za hladan smuti ili pečenu pitu od borovnica, odmrzavanje nije potrebno. 

Izvor: Stvar ukusa