Borovnice su jedan od najboljih plodova koje možete imati u svojoj ishrani. Prepune su antioksidansima, hranljivim materijama i vlaknima. Nakon što ih uberemo ili kupimo u svežem stanju, ove ljubičaste bobice možemo kratko da čuvamo u neprerađenom obliku. Zato je najbolje da ih zamrznemo, ali je važno da to činimo na pravi način.
Nemojte ih prati
Mada se obično zamrzavaju posle pranja i sušenja, iskusne domaćice ne preporučuju da ih peremo jer se tako skida spoljašnji "voštani" sloj koji štiti plod od bakterija. Umesto toga, borovnice rasporedite na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i ostavite ih dva sata u zamrzivaču, a zatim ih pakujte u kese za zamrzavanje ili hermetičke posude koje će očuvati njihovu svežinu.
Koliko dugo su jestive nakn odmrzavanja?
Borovnice su najbolje za konzumiranje prvih šest meseci nakon zamrzavanja, ali ih možete jesti do deset meseci, samo je važno da označite na posudi ili kesi kad ste ih stavili u zamrzivač.
Kako se odmrzavaju?
Ukoliko se pitate kako da odmrznete borovnice, to ćete uraditi tako što ćete bobice otopiti u činiji vode, brzo ih isperite i odmah upotrebite ako ih koristite za ledeni smuti ili ih ostavite da odstoje dok ne dostignu sobnu temperaturu. Otopljene borovnice su mekane i savršene za pite, palačinke ili mafine.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem