Bundeva je veoma korisna i ukusna. Ona je niskalorična, a istovremeno je bogata vitamnima i mineralima, što je čini omiljenom hranom svih onih koji žele da regulišu telesnu težinu i metabolizam. U bundevi se nalaze velike količine kalaja, magnezijuma, fosfora, gvožđa, bakra, kobalta, kao i vitamina A i vitamina B grupe.

Uprkos tome što kora bundeve osigurava dug život samog ploda, dolazi momenat kada treba da se pronađu drugi načini za njeno čuvanje. Onda sebi zadajemo pitanje, možemo li bundevu da zamrznemo u zamrzivaču.

Da. Bundevu možemo zamrznuti i čuvati je u zamrzivaču na rok od 12 meseci. Bundevu možemo zamrznuti sirovu, blanširanu ili u obliku pirea od bundeve.

Najlakše i najbrže ide zamrzavanje sirove bundeve. Dovoljno je samo da je očistite od kore i da je nasečete na srednje velike komade. U ovakvom obliku ona može da izdrži oko 6 meseci u zamrzivaču, ali ako je blanširate, možete je čuvati celu godinu.

Komade nasečene bundeve spustite u vrelu vodu na 3-4 minuta, sačekajte ih da se ohlade i zamrznite ih.

Po želji, možete narendati sirovu bundevu i da je na taj način čuvate u frižideru, dok ne dođe vreme za pripremu omiljene pite od bundeve ili bundevare i pite sa bundevom i medom za Badnje veče. Bundeva, od koje ste napavili pire, može se čuvati u kalupima za kockice leda, koje ćete vaditi po potrebi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs