Evo kako najlakše da umesite pogaču, uz pomoć sledećih saveta.
Prvo pravilo kod mešenja pogače je upotreba najbolje vrste osnovnog brašna i kvasca. U njih se dodaju mlaka voda, so, šećer kako bi nahranili kvasac i još se dodaje ulje ili maslinovo ulje.
Dobijeno testo je univerzalno, odlično je za pravljenje hleba, pogača, lepinja, pa čak i za pice. Princip mešenja je uvek isti. Za pravljenje pogače možete koristiti suvi ili sveži kvasac.
U veliku posudu sipajte prosejano brašno po receptu, možete mešati dve, čak i tri vrste brašna. Ako je kvasac svež, izgnječite ga u posudu sa toplom, ali ne vrućom vodom ili svežim mlekom, promešajte sa kašikom šećera i ostavite da se aktivira 10-15 minuta dok se na vrhu ne pojave mehurići. To znači da je kvasac aktiviran i spreman za mešenje.
Ako je kvasac suv, može se rastvoriti u nekoj od izabranih tečnosti ili direktno da se promeša sa brašnom, šećerom i soli. Dobro promešajte i sipajte toplu vodu ili sveže mleko, pa čak i razblažen jogurt.
Dodajte masnoću, ulje, maslinovo ulje, rastopljeni puter ili mast, šta imate pri ruci. Dobro izmešajte viljuškom u gustu kašu, dok testo ne počne da se skida sa bočnih strana posude.
Pospite radnu površinu sa malo brašna i sipajte testo. Pritiskajte dlanovima i savijajte krajeve dok se ne formira srednje tvrdo testo koje se ne lepi za prste. Ako se još uvek lepi, pospite još malo brašna i mesite.
Mešenje testa ne mora dugo da traje da ne postane previše čvrsto. Mesite 5-10 minuta da se formira srednje tvrdo testo. Tako ćete dobiti glatko, gipko, testo nalik plastelinu. Količina brašna varira u zavisnosti od veličine šoljica koje se korsite za mere i veličine jaja, ako ih dodajete.
Jaja mogu biti mala ili velika, a tada se količina brašna povećava ili smanjuje.
Premažite loptu od testa uljem, pokrijte folijom ili krpom i ostavite da naraste na toplom. Gotovo je kada napuni posudu ili pleh u kome ste stavili testo. Narastanje testa je najbolje kada je prošlo najmanje 40-50 minuta.
Ako želite da testo brzo naraste, stavite testo u tepsiju i u rernu na 40-50 stepeni, ne više. Nakon 30 minuta, testo će biti sasvim pogodno i spremno za pripremu i oblikovanje željenog peciva.
Evo jednostavnog recepta za pogaču - 300 ml mlake vode, 1 pakovanje suvog kvasca ili 20 g svežeg, 2 kašike šećera, 1 kašika soli, 2 kašike maslaca i 550-600 g brašna. Sledite savete i umesite najukusnije i najlakšu pogaču. Srećno!
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem