Tikvice se koriste zamrznute, nikako ih ne odmrzavati kada pripremate neko jelo. Odmah se ubacuju u čorbu, varivo. Takođe i za punjenje se ne odmrzavaju. Napune se filom i odmah u rernu da se peku ili na ringlu da se kuvaju. Pohuju se tako što zaleđene kolutiće odmah stavljamo u brašno, jaja, prezle. Mogu se peći u rerni ili tiganju.
Tikvice operite, ne gulite ali ako su starije ogulite ih jer je kora tvrda.
Isecite na željene oblike, kockice, rendano, šnite ili kolutove, izdubite ako volite punjene tikvice. Najpraktičnije je složiti iseckane tikvice na tacnu i tako zamrznuti pa zamrznute čuvati u jednoj kesi ili kutiji.
Tikvice za pohovanje se jedino drugačije zamrzavaju, kratkim pečenjem u rerni, samo da se korica uhvati. Na 200 stepeni oko 10 -15 minuta, predhodno posoliti. Ostavite da se hladi i zamrznite.
Izvor: Šerpica.net
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem