Leto je godišnje doba tokom kojeg se konzumira najviše svežeg voća i povrća.

Tikvice se nalaze u grupi povrća, koja se najčešće nalazi na našoj trpezi od kasnog proleća do rane jeseni. One se konzumiraju kao predjelo, ali i kao glavno jelo i to sveže i kulinarski i termički obrađene.

Sadržaj magnezijuma, fosfora, kalijuma, bakra, folne kiseline, vitamina B2, cinka, proteina, gvožđa, kalcijuma i vitamina K, tikvice čini izuzetno korinima.

Veoma dobar način da obezbedimo zalihe svežine za zimu je da zamrznemo tikvice. Najlakši i najbrži način je da tikvice jednostavno operete, nasečete i stavite u kese, pa zatim u zamrzivač. Ipak, najbolji način je da tikvice prvo blanširate. To ćete uraditi ako nasečene tikvice potopite u vreloj vodi na oko minut vremena.

Na ovaj način ćete zaustaviti delovanje enzima, koji čine da ovo povrće postane kaša, da omekša, da izgubi boju ili da potamni. Kod blanširanja ne treba dodavati so, jer je upravo so drugi razlog da tikvice omekšaju. Dobro je da nakon blanširanja tikvice ocedite od vode i da ih tek tada stavite u kese u kojima će biti smrznute.

Uvek birajte potpuno zdrave i mlade tikvice za zamrzavanje, nikako prezrele. Blanširane ili ne, sveže ili smrznute, svaka domaćica treba da omogući da ih ima tokom cele godine na raspolaganju za trpezu.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Ivor: Bonapeti.rs