Stari, isprobani recept za jako ukusne slane kiflice, čija je priprema poprilično jednostavna. Super brze kiflice koje mame svojim mirisom. Isprobajte i uverite se u kvalitet ovog recepta.

Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 450-500 g brašna
  • 15 g kvasca
  • 100 g maslaca dobro ohladjenog 
  • 1 jaje
  • 2 kašičice šećera
  • malo soli

Za nadev:

  • 150 g sira
  • 1 belance

Za premaz:

  • 1 žumace
  • 1 kašika mleka
  • 1 kašika ulja
  • susam

Priprema:

U vanglicu sipati malo toplog mleka, dodati izmrvljen kvasac, šećer i kašiku brašna. Izmešati i ostaviti da se fermentiše. Dodati ostatak mleka, jaje, brašno so i dobro izmesiti testo 7-8 min da bude potpuno glatko. Ostaviti 20 min pokriveno. Istresti na sto koji smo malo pobrašnjivili.

Premesiti i podeliti na manje liptice. Svaku lopticu obraditi rukama pa ih opet pokriti 10 min. Lopticu razviti na veličnu većeg tanjira, pa na nju narendati dobro prohladjen maslac.

Pokriti drugom korom razvijenom pa i na nju narendati maslac. Tako redom koliko ima loptica a zadnju ostavito čistu. Testo odmah razvaljati oklagijom što tanje i iseći na trouglove. Sir izdrobiti i dodati belance.

Kašičicom vaditi i puniti trouglove i uvijati u kiflu. Ostaviti u plehu 30 min pokrivene, premazati žumancetom i posuti susamom pa peći na 200 stepeni 30 min. a zatim pokriti krpom 15 min . 

Izvor: Bakina i dekina kuhinja