Kao i svaki kuhinjski aparat i čajnik mora redovno da se čisti, posebno ukoliko ga koristite svakodnevno. Održavanje zavisi od materijala od kog je čajnik napravljen. Najviše kamenca se nakuplja u onim metalnim, pa posebnu pažnju treba obratiti ukoliko imate baš takav u svom domu.

Stakleni čajnici

Stakleni čajnici peru se običnim deterdžentom za sudove. Potrebno je samo istrljati sunđerom unutrašnjost posude.

Metalni čajnici

Ove čajnike čistite nakon svake upotrebe uz pomoć soli ili sode bikarbone.

Čajnik možete očistiti od kamenca limunskom kiselinom. Za jedno čišćenje biće vam potrebna kesica limuntusa. Nakon što ste čajnik napunili vodom sipajte sadržaj kesice i uključite ga. Nakon ključanja, čajnik ne otvarajte pola sata, a zatim prospite vodu. Kao rezultat toga, kamenac će se ili potpuno otopiti ili će postati mekan i može se lako ukloniti mehanički. Ostaće samo oštar miris koji se 2-3 puta ispira ključalom čistom vodom.

Glineni i porculanski čajnici

Glineni čajnici se čiste samo laganim brisanjem vlažnom krpom, bez korišćenja abrazivnih sredstava.

Porculanski čajnik možete čistiti sodom bikarbonom. Nakon toga dobro isperite toplom vodom. 

Izvor: Stvar ukusa