Održavanje drvene daske za seckanje čistom ključno je za sprečavanje bakterija i održavanje bezbednosti hrane. Kroz upotrebu, daska razvija sitne ogrebotine i udubljenja koja mogu postati leglo bakterija.
Sledeći koraci pomoći će vam da očistite i održavate drvenu dasku za seckanje i sprečite širenje bakterija u kuhinji.
Kako očistiti drvenu dasku za seckanje sa deterdžentom za sudove
Nikada ne stavljajte drvenu dasku u mašinu za pranje sudova, jer voda može uzrokovati njeno pucanje i deformisanje. Umesto toga, operite je ručno nakon svakog korišćenja: Uklonite ostatke hrane i isperite dasku toplom vodom. Zatim nanesite deterdžent i očistite je sunđerom ili četkom. Operite obe strane daske, čak i ako ste koristili samo jednu stranu. Sokovi od mesa mogu kapati i kontaminirati drugu stranu. Isperite dasku toplom vodom, a zatim je obrišite čistom krpom ili papirom. Ostavite da se potpuno osuši pre nego što je skladištite.
Kako očistiti drvenu dasku izbeljivačem
Ako koristite dasku za seckanje sirovo meso ili živinu, čišćenje izbeljivačem može pomoći da se unište bakterije. Operite dasku sa deterdžentom za sudove. Pripremite rastvor - u lavoru pomešajte 1 kašiku hlornog izbeljivača sa 1 litrom vode. Namočite dasku u rastvoru na 2-3 minuta. Oprati ponovo toplom vodom i deterdžentom, temeljno isprati i osušiti.
Kako očistiti drvenu dasku sa limunom
Korišćenje limuna i soli je odličan način za dubinsko čišćenje drvene daske jednom mesečno. Pospite dasku krupnom soli, kao što je morska so ili košer so. Presecite limun na pola i trljajte ga po soli. Ostavite da rastvor deluje 5 minuta. Isperite dasku i obrišite je čistom krpom. Ostavite da se potpuno osuši.
Bonus video
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.