Dasku za sečenje poseduje svaka domaćica u svojoj kuhinji, a pravilo je da ona mora da bude drvena, jer se na njoj manje bakterija zadržava. Obično se pere samo vodom, ali često se koristi i deterdžent za sudove. Na dasku za sečenje ne obraća puno ljudi pažnju, ali postoje znaci koji vam ukazuju da joj je prošao rok trajanja i da mora da se baci.
Domaćice obično koriste dasku za sečenje predugo i ne obaziru se na to da li ima pukotine. Ipak, to su znaci da će ostaci hrane da se zadržavaju, ali i tečnost. Koliko god dobro da operete, nećete moći da uklonite sve, a to znači da će se na dasci skupljati bakterije.
Osim što pukotine ružno izgledaju, bilo na drvenoj ili plastičnoj dasci, tu mogu da se zadrže čestice hrane i da se skuplja vlaga. Nakon pranja, čišćenje krpom je još gori potez, jer tako bakterije možete da prenesete na nju, a onda i na ostale površine. Zato kada se pojave pukotine na dasci, obavezno je bacite.
Bez obzira što drvene daske nude prirodnu antibakterijsku zaštitu, možete da koristite i plastičnu ili onu od bambusa, samo ih redovno menjajte. Sara Bir, saradnica u Jednostavnim receptima, ističe mnoge prednosti i nedostatke različitih materijala u Vodiču za daske za sečenje.
Sara to dobro objašnjava: „Znajte da je svaki materijal daske za sečenje bezbedan sve dok se pridržavate preporučenih praksi rukovanja hranom i higijenskih uslova.“ Ona dalje deli savete o čišćenju kako biste maksimalno iskoristili vašu dasku za sečenje, a njena preporuka je da je očistite odmah nakon što upotrebe. Takođe savetuje da voće i povrće sečete pre mesa i ribe.
Pročitajte i ovo: Ovako se pravilno čisti drvena daska za sečenje namirnica!
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem