Dasku za sečenje namirnica u kuhinji bi trebalo redovno čistiti i dezinfikovati, a evo nakoliko saveta kako da to uradite na pravi način.

Daske za sečenje namirnica mogu biti leglo bakterija posebno ako ne koristimo posebne daske za rezanje, mesa, a posebne za rezanje povrća. Ipak postoji nekoliko saveta uz koje ćete izbeći zarazu i očistiti vaše daske kako treba.

Upotreba vode i deterdženta za čišćenje radnih površina i dasaka za rezanje može oslabiti vlakna drveta. Da biste dezinfikovali drvene daske za sečenje nakon upotrebe ih savaki put dobro premažite običnim belim sirćetom umesto deterdžentom. Sirćetna kiselina je snažan borac protiv ešerihije koli, salmonele  i stafilokoka i veoma je efektno sredstvo za dezinfekciju. Da biste se rešili neugodnog mirisa daske za rezanje istrljajte je sodom bikarbonom, a zatim isperite belim sirćetom.

Hidrogen peroksid protiv bakterija

Hidrogen peroksid je najbolje sredstvo za ubijanje bakterija sa dasaka za rezanje posebno nakon što ste rezali piletinu ili neko drugo meso. Nakon upotrebe daske, prebrišite je sirćetom, a nakon toga hidrogen peroksidom od 3% jačine.

Pročitajte i: Da kuća blista: 6 genijalnih trikova za čišćenje kuhinje

Limun protiv neugodnog mirisa

Ako se u vašu dasku za rezanje uvukao neugodan miris od rezanja luka, belog luka i sirovog mesa ili ribe jednostavno dasku dobro istrljajte polovinom limuna i nakon toga isperite.

Soda bikarbona za detaljno čišćenje

Povremeno vaše plastične i drvene daske za rezanje izribajte pastom koju ste napravili od kašike sode bikarbone , kašike soli i kašike vode. Utrljajte pastu u dasku pa isperite vrućom vodom.

So za izbeljivanje

Nakon što daske za rezanje operete vodom i deterdžentom istrljajte ih mokrom pamučnom krpicom koju ste umočili u so. Daske će nakon toga biti svetlije. Isto tako možete napraviti pastu od soli i limunovog soka i upotrebiti je na isti način.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor:lifepressmagazin.com