Koliko namirnice ostaju sveže?

– Sirovo meso – dva do pet dana (samo ako je pravilno upakovano)

– Kuvano meso – dva do pet dana

– Prženo meso – dva do četiri dana

– Sirovo mleveno meso – šest do osam sati

– Prženo mleveno meso – dva dana

– Sir – osam do deset dana

– Jaja – mesec dana

– Salate – do tri dana

Pročitajte i: 10 saveta za pravilno zamrzavanje hrane

Meso

Mleveno meso, sveže pileće meso ili riba – moraju da se iskoriste istog ili najkasnije sledećeg dana. Meso u komadu može da ostane dva do pet dana, kuvano takođe. Jelo sa kuvanim mesom može da se drži u frižideru dva do pet dana, a sa pilećim, ćurećim ili ribom – do sutradan.

Povrće sadrži veliku količinu vode (80-90 odsto). Što je procenat vode veći, to je osetljivije na čuvanje. U suvom okruženju, povrće brzo izgubi svežinu, ali može da se osveži brzim potapanjem u vodu. Povrće čuvati u plastičnim kesama ili kutijama, ili odeljcima koji su za to namenjeni. Paradajz treba držati odvojeno od zelene salate, krastavaca i peršuna – jer on, kao i jabuka, oslobađa gas etilen, koji pospešuje zrenje i starenje, pa će ostalo povrće brzo da požuti i izgubi svežinu.

Mlad sir će ostati svež do deset dana, a zreo sir do mesec dana.

Jaja u originalnom pakovanju mogu da ostanu sveža mesec dana.

Pročitajte i: Saveti za pravilno zamrzavanje i odmrzavanje mesa

Većina voća ostane sveža ako se stavi u frižider neoprana, neoljuštena, u komadu, i to u plastičnoj kesi ili odeljku za voće i povrće. Nemoguće je tačno reći koliko dugo može da se čuva određena vrsta voća, jer to zavisi od mnogih faktora – kao što su svežina i kvalitet u trenutku kupovine. Generalno, svežina voća u frižideru se održava oko tri dana, dok jabuke, kruške i citrusno voće ostaju sveži i znatno duže.

Nezrelo voće može da se stavi u frižider i tako odloži zrenje, dok stono voće – kao što je jabuka, kruška, banana… može da ostane na sobnoj temperaturi da sazri, pa tek onda da se stavi u frižider. Kajsije, borovnice i trešnje mogu da ostanu sveže tri dana, maline dva dana, jagode jedan do dva dana. Jabuke, kruške i šljive oslobađaju gas etilen, koji pospešuje zrenje, starenje i propadanje ostalog voća i povrća, pa ih treba držati posebno, u papirnoj ili plastičnoj ambalaži.

Najčešće greške pri čuvanju hrane

– loše podešena temperatura frižidera

– nepodesno čuvanje, suviše dugo držanje u frižideru

– sveža i kuvana hrana stoje zajedno, umesto odvojeno

– svako otvaranje i ostavljanje vrata povećava temperaturu u frižideru

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: kuvajsam.com