Sastojci:
- 3 srednja patlidžana, narezani na kolutove od 5 cm debljine
- 1 kg naseckanih šampinjona
- 30 ml putera
- 1 veliki luk, iseckan
- 2 čena belog luka, iseckana
- 170 g paradajz paste
- 60 ml seckanog svežeg peršuna
- prstohvat origana
- prstohvat bosiljka
- 1/2 kašičice soli
- prstohvat cimeta
- 60 ml suvog crnog vina
- sveže rendani biber
- 120 g prezli
- 120 g rendanog parmezana
- 4 jajeta, umućena
- 120 g putera
- 120 g brašna
- 350 ml toplog mleka
- 4 žumanca
Recept za musaku sa patlidžanom i šampinjonima:
Kako biste napravili musaku, prvo patlidžan lagano posolite i pecite u nauljenom plehu na 176 stepeni 15 minuta ili dok ne omekša. Propržite pečurke u 3 supene kašike putera, zajedno sa lukom i belim lukom. Dodajte paradajz pastu, peršun, origano, bosiljak, so, biber, cimet i vino. Kuvajte dok se tečnost ne upije. Dodajte prezle, parmezan i razmućena jaja, promešajte i sklonite sa vatre.
Napravite beli sos. Rastopite puter na laganoj vatri. Umutite brašno. Zatim umutite mleko, pa nastavite da mutite dok ne postane gusto. Umutite i žumanca. Maslacem premažite veliku posudu za tepsiju. Pokrijte dno kriškama patlidžana, zatim polovinom sosa od pečuraka.
Dodajte preostali patlidžan i prelijte preostalim sosom od pečuraka. Na kraju prelijte belim sosom. Po želji pospite prezlama i dodatno rendanim sirom. Peći na 176 stepeni 35 minuta, pokriveno folijom. Skinite foliju i pecite još 15 minuta. Servirajte i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i posnu musaku sa patlidžanom, sočivom i krompirom.
Pročitajte i kako se pravi najbolja musaka sa povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.