Sastojci:
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 luk, isečen na kockice
- 425 ml paradajz sosa
- 680 g mlevenog mesa
- so i biber, po ukusu
- 2-4 čena belog luka, sitno iseckana
- 1½ kašičica sušenog origana
- ½ kašičice mlevenog cimeta
- 1 lovorov list
- 1/8 mlevenog karanfilića
- 240 g krem sira
- 680 g tikvica, isečenih na kriške
- 60 g mlevenog parmezana
- sveže iseckano začinsko bilje po izboru
Recept za musaku sa tikvicama:
Za musaku sa tikvicama zagrejte rernu na 176 stepeni i podmažite vatrostalnu posudu maslinovim uljem. Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Ubacite luk i pržite dok ne postane providan i mekan, oko 3-4 minuta. Umešajte beli luk i pržite još jedan minut. Dodajte meso i nastavite da pržite dok ne bude više ružičasto, lomeći ga drvenom kašikom. Umešajte paradajz sos i začine i ostavite da provri. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte dok se sos ne smanji, oko 15 minuta.
Izvadite lovorov list. Na dno pripremljene vatrostalne posude složite kriške tikvica, a zatim ih prelijte ravnomernim slojem mesnog sosa. Rasporedite potom krem sir, a zatim ponovite slojeve. Završite slojem kriški tikvica, pa pospite parmezanom.
Pecite 25-30 minuta. Izvadite iz rerne, ukrasite svežim seckanim začinskim biljem i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i musaku od plavog patlidžana bez mesa.
Pročitajte i kako da napravite musaku sa krompirom i mesom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus