Sastojci:

  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 luk, isečen na kockice
  • 425 ml paradajz sosa
  • 680 g mlevenog mesa
  • so i biber, po ukusu
  • 2-4 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1½ kašičica sušenog origana
  • ½ kašičice mlevenog cimeta
  • 1 lovorov list
  • 1/8 mlevenog karanfilića
  • 240 g krem sira
  • 680 g tikvica, isečenih na kriške
  • 60 g mlevenog parmezana
  • sveže iseckano začinsko bilje po izboru

Recept za musaku sa tikvicama:

Za musaku sa tikvicama zagrejte rernu na 176 stepeni i podmažite vatrostalnu posudu maslinovim uljem. Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri. Ubacite luk i pržite dok ne postane providan i mekan, oko 3-4 minuta. Umešajte beli luk i pržite još jedan minut. Dodajte meso i nastavite da pržite dok ne bude više ružičasto, lomeći ga drvenom kašikom. Umešajte paradajz sos i začine i ostavite da provri. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte dok se sos ne smanji, oko 15 minuta.

Izvadite lovorov list. Na dno pripremljene vatrostalne posude složite kriške tikvica, a zatim ih prelijte ravnomernim slojem mesnog sosa. Rasporedite potom krem sir, a zatim ponovite slojeve. Završite slojem kriški tikvica, pa pospite parmezanom.

Pecite 25-30 minuta. Izvadite iz rerne, ukrasite svežim seckanim začinskim biljem i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i musaku od plavog patlidžana bez mesa.

Pročitajte i kako da napravite musaku sa krompirom i mesom

BONUS VIDEO

instagram/cookistwow Lažna musaka sa bundevom

StvarUkusa