Sastojci:

  • 800 g karfiola, isečenog na cvetove
  • 200 g luka sitno isečenog
  • 150 g šampinjona, tanko isečenih
  • 15 ml maslinovog ulja
  • 340 g mlevenog mesa
  • 130 g paradajza isečenog na kockice
  • 4 kašičice paradajz paste
  • 170 ml goveđeg bujona
  • 80 g smrznutog graška
  • 125 ml mleka
  • 4 kašičice putera
  • mlevena paprika po ukusu
  • 1 prstohvat soli

Recept za pitu sa karfiolom i mlevenim mesom:

Kako biste napravili pitu sa karfiolom zagrejte rernu na 205°C. Pripremite povrće: sitno iseckajte luk, tanko isecite pečurke, isecite karfiol na cvetove i kuvajte ih 10-15 minuta dok ne omekšaju. Dobro ih ocedite i ostavite sa strane. Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte mleveno meso i pržite ga dok ne izgubi crvenu boju, oko 4-5 minuta, a zatim ga razbijte viljuškom.

Kada meso dobije zlatnu boju, dodajte seckani crni luk pa pržite 2 min uz mešanje. Umešajte paradajz isečen na kockice, pečurke, paradajz pastu i bujon. Dodajte smrznuti grašak i nastavite da kuvate dok se ne zagreje, oko 4-5 min. Posolite i pobiberite. Sklonite tiganj sa vatre i prebacite sadržaj u jednu veliku posudu za pečenje.

Sipajte mleko u veliku posudu, dodajte puter i zagrejte, nepokriveno. Dodajte kuvani karfiol i izgnječite smesu dok ne postane kremasta. Posolite i pobiberite po ukusu. Stavite kašiku mešavine karfiola na mešavinu govedine, a zatim je ravnomerno rasporedite kašikom. Pecite u sredini rerne dok vrh ne porumeni, oko 30 min. Možda ćete želeti da napravite i zapečenu pastu sa karfiolom i sirom.

Pročitajte i kako da napravite karfiol sa sirom zapečen u rerni

BONUS VIDEO

"MAJKE I SNAJKE" UGOSTILE POZNATU INFLUENSERKU! Anastasija Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola Kurir

StvarUkusa