Sastojci:
- 800 g karfiola, isečenog na cvetove
- 200 g luka sitno isečenog
- 150 g šampinjona, tanko isečenih
- 15 ml maslinovog ulja
- 340 g mlevenog mesa
- 130 g paradajza isečenog na kockice
- 4 kašičice paradajz paste
- 170 ml goveđeg bujona
- 80 g smrznutog graška
- 125 ml mleka
- 4 kašičice putera
- mlevena paprika po ukusu
- 1 prstohvat soli
Recept za pitu sa karfiolom i mlevenim mesom:
Kako biste napravili pitu sa karfiolom zagrejte rernu na 205°C. Pripremite povrće: sitno iseckajte luk, tanko isecite pečurke, isecite karfiol na cvetove i kuvajte ih 10-15 minuta dok ne omekšaju. Dobro ih ocedite i ostavite sa strane. Zagrejte ulje u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte mleveno meso i pržite ga dok ne izgubi crvenu boju, oko 4-5 minuta, a zatim ga razbijte viljuškom.
Kada meso dobije zlatnu boju, dodajte seckani crni luk pa pržite 2 min uz mešanje. Umešajte paradajz isečen na kockice, pečurke, paradajz pastu i bujon. Dodajte smrznuti grašak i nastavite da kuvate dok se ne zagreje, oko 4-5 min. Posolite i pobiberite. Sklonite tiganj sa vatre i prebacite sadržaj u jednu veliku posudu za pečenje.
Sipajte mleko u veliku posudu, dodajte puter i zagrejte, nepokriveno. Dodajte kuvani karfiol i izgnječite smesu dok ne postane kremasta. Posolite i pobiberite po ukusu. Stavite kašiku mešavine karfiola na mešavinu govedine, a zatim je ravnomerno rasporedite kašikom. Pecite u sredini rerne dok vrh ne porumeni, oko 30 min. Možda ćete želeti da napravite i zapečenu pastu sa karfiolom i sirom.
Pročitajte i kako da napravite karfiol sa sirom zapečen u rerni
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus