Karfiol se ne priprema često, a najčešće ga ljudi jedu pohovanog ili onaj iz turšije. Ipak, karfiol možete da pripremite na milion drugih načina, a jedan od njih je i ovaj. Karfiol prvo blanširajte u aromatičnoj vodi sa limunom i mirođijom, pa zapecite sa bešamel sosom i rendanim sirom. Ovako pripremljen karfiol možete da jedete kao glavno jelo ili kao prilog.
Sastojci:
- 1 karfiol
- 3 kriške limuna
- 1 veza mirođije
- 100 g putera
- 3 kašike brašna
- 250 ml mleka
- prstohvat muskatnog oraščića
- 200 g tvrdog sira
- 2 čena belog luka
- 1 kašika majoneza
- italijanski začin
Recept za zapečeni karfiol sa sirom koji se razvlači:
Blanširajte karfiol
Očistite karfiol i isecite na cvetove. Stavite u šerpu, pa sipajte vodu, dodajte limun isečen na kolutove i celu vezu mirođije. Poklopite i blanširajte nekih 3 minuta.
Napravite bešamel sos
U tiganju istopite puter, pa dodajte brašno i promešajte. Pržite par minuta (dok ne dobije zlatnu boju), a onda sipajte mleko. Kuvajte dok se ne zgunse, uz neprestano mešanje. Posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Sve lepo promešajte.
Pecite karfiol
Posudu obložite pek papirom, pa poređajte proceđeni karfiol. Preko sipajte bešamel sos, a u drugoj posudi pomešajte rendani sir i majonez. Dodajte sitno seckani beli luk i promešajte, pa sipajte nadev preko karfiola. Pospite italijanskim začinom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-30 minuta.
Pročitajte i ovo: Zapečen karfiol sa pršutom i spanaćem
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem