Karfiol se ne priprema često, a najčešće ga ljudi jedu pohovanog ili onaj iz turšije. Ipak, karfiol možete da pripremite na milion drugih načina, a jedan od njih je i ovaj. Karfiol prvo blanširajte u aromatičnoj vodi sa limunom i mirođijom, pa zapecite sa bešamel sosom i rendanim sirom. Ovako pripremljen karfiol možete da jedete kao glavno jelo ili kao prilog.

Sastojci:

  • 1 karfiol
  • 3 kriške limuna
  • 1 veza mirođije 
  • 100 g putera
  • 3 kašike brašna
  • 250 ml mleka 
  • prstohvat muskatnog oraščića 
  • 200 g tvrdog sira 
  • 2 čena belog luka 
  • 1 kašika majoneza 
  • italijanski začin

Recept za zapečeni karfiol sa sirom koji se razvlači:

14:19
Korak 1

Blanširajte karfiol 

Očistite karfiol i isecite na cvetove. Stavite u šerpu, pa sipajte vodu, dodajte limun isečen na kolutove i celu vezu mirođije. Poklopite i blanširajte nekih 3 minuta. 

14:19
Korak 2

Napravite bešamel sos 

U tiganju istopite puter, pa dodajte brašno i promešajte. Pržite par minuta (dok ne dobije zlatnu boju), a onda sipajte mleko. Kuvajte dok se ne zgunse, uz neprestano mešanje. Posolite, pobiberite i pospite muskatnim oraščićem. Sve lepo promešajte. 

14:19
Korak 3

Pecite karfiol 

Posudu obložite pek papirom, pa poređajte proceđeni karfiol. Preko sipajte bešamel sos, a u drugoj posudi pomešajte rendani sir i majonez. Dodajte sitno seckani beli luk i promešajte, pa sipajte nadev preko karfiola. Pospite italijanskim začinom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-30 minuta. 

Pročitajte i ovo: Zapečen karfiol sa pršutom i spanaćem

BONUS VIDEO: 

Instagram/Antonija Blaće Kvinoja s povrćem

(StvarUkusa/S.B.)