Karfiol je jeftino povrće koje možete da spremate na milion načina. Gordon Remzi je otkrio kako da od karfiola napravite lažne šnicle, a mi vam predlažemo ovaj recept. Napravite kafriol kao prilog mesu ili ribi, a ono što ga izdvaja od drugih recepata je aromatični preliv koji se pravi sa medom i maslinovim uljem. Super je što ovako pripremljen karfiol možete da služite kao posno jelo.

Sastojci:

  • 800 g karfiola 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • maslinovo ulje
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu 
  • Za preliv: 
  • 1/2 limuna
  • 3 kašike maslinovog ulja 
  • peršun
  • tucana paprika 
  • 1 kašika meda 

Recept za posno jelo - pečeni karfiol: 

Karfiol isecite na cvetove, pa stavite u posudu. Zatim posolite, pobiberite, pospite začinskom paprikom i belim lukom u prahu. Prelijte maslinovim uljem, pa promešajte. Poređajte na pleh obložen pek papirom, pa pecite karfiol u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. U šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte rendanu koru limuna, sok od limuna i seckani peršun. Promešajte, pa dodajte med i tucanu papriku. Ostavite na šporetu 5 minuta, pa prelijte preko karfiola

Pročitajte i ovo: Recept za punjeni karfiol

BONUS VIDEO:

Kvinoja s povrćem Instagram/Antonija Blaće

StvarUkusa/S.B.