Čuveni enegleski kuvar, Gordon Remzi, poznat je po svojim odličnim receptima, a njegovi restorani nagrađeni su sa čak 17 Mišelinovih zvezdica. Njegov prepoznatljivi restoran, restoran Gordon Remzi u Čelsiju u Londonu, nosi 3 Mišelinove zvezde od 2001. Pored kulinarskog posla, kao i televizijskih emisija, čuveni kuvar ima i svoj YouTube kanal, gde pokazuje kako od osnovnih namirnica možete da napravite najlepša jela. Podelio je recept kako da od najjeftinijeg svinjskog mesa napravite gurmanski obrok, a video je pogledalo preko 40 miliona ljudi. Za vegane predlažemo da isprobaju ovaj recept, a u pitanju su šnicle od kafiola u prekrasnom sosu. Ljubitelji karfiola biće oduševljeni receptom, a priprema ne zahteva posebne kulinarske sposobnosti. 

  • Sastojci: 
  • 1 karfiol 
  • 1 crni luk 
  • 3-4 čena belog luka 
  • prstohvat kima 
  • mirođija 
  • nana
  • peršuna
  • 50 g putera 
  • 1 kašika senfa 
  • prstohvat badema u listićima 
  • 2 kašike limunovog soka 
  • 1 šolja od kafe vode ili bujona
  • 1 kašika braon šećera 
  • 2 kašike balzamiko sirćeta  
  • 1 lovorov list 
  • 30-40 ml maslinovog ulja 

Priprema:
Karfiol isecite na šnicle, a dok to radite zagrejte tiganj i dodajte u njega malo ulja. Stavite jednu šniclu karfiola u tiganj, pa posolite i pobiberite. Beli luk očistite i spljoštite, pa dodajte čenove u tiganj. Posle par minuta dodajte veće parče putera i sipajte limunov sok. Kada dobije boju sa donje strane okrenite karfiol i sipajte malo vode ili bujona. Kada krene da ključa poklopite. Dok se karfiol peče, zagrejte drugi tiganj i u njega dodajte prstohvat kima, kao i listića badema. Kada se začini tostiraju sklonite ih sa šporeta. U posudi pomešajte sitno seckani ljubičasti luk, pa dodajte seckani peršun, mirođiju i nanu. Posolite i pobiberite, pa sipajte senf, balzamiko i maslinovo ulje. Dobro promešajte. Dodajte braon šećer, tostirane začine (badem i kim) i opet promešajte. Zatim dodajte još neki suvi začin ako želite i sos je gotov. U karfiol dodajte još malo puter i lovorov list. Kada se puter istopi, par puta prelijte karfiol i isključite šporet. Stavite karfiol u tanjir i još par puta ga prelijte sosom koji je u tiganju, a onda preko povrća sipajte i sos koji ste sami napravili. Poslužite. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE