Čuveni enegleski kuvar, Gordon Remzi, poznat je po svojim odličnim receptima, a njegovi restorani nagrađeni su sa čak 17 Mišelinovih zvezdica. Njegov prepoznatljivi restoran, restoran Gordon Remzi u Čelsiju u Londonu, nosi 3 Mišelinove zvezde od 2001. Pored kulinarskog posla, kao i televizijskih emisija, čuveni kuvar ima i svoj YouTube kanal, gde pokazuje kako od osnovnih namirnica možete da napravite najlepša jela. Podelio je recept kako da od najjeftinijeg svinjskog mesa napravite gurmanski obrok, a video je pogledalo preko 40 miliona ljudi. Za vegane predlažemo da isprobaju ovaj recept, a u pitanju su šnicle od kafiola u prekrasnom sosu. Ljubitelji karfiola biće oduševljeni receptom, a priprema ne zahteva posebne kulinarske sposobnosti.
- Sastojci:
- 1 karfiol
- 1 crni luk
- 3-4 čena belog luka
- prstohvat kima
- mirođija
- nana
- peršuna
- 50 g putera
- 1 kašika senfa
- prstohvat badema u listićima
- 2 kašike limunovog soka
- 1 šolja od kafe vode ili bujona
- 1 kašika braon šećera
- 2 kašike balzamiko sirćeta
- 1 lovorov list
- 30-40 ml maslinovog ulja
Priprema:
Karfiol isecite na šnicle, a dok to radite zagrejte tiganj i dodajte u njega malo ulja. Stavite jednu šniclu karfiola u tiganj, pa posolite i pobiberite. Beli luk očistite i spljoštite, pa dodajte čenove u tiganj. Posle par minuta dodajte veće parče putera i sipajte limunov sok. Kada dobije boju sa donje strane okrenite karfiol i sipajte malo vode ili bujona. Kada krene da ključa poklopite. Dok se karfiol peče, zagrejte drugi tiganj i u njega dodajte prstohvat kima, kao i listića badema. Kada se začini tostiraju sklonite ih sa šporeta. U posudi pomešajte sitno seckani ljubičasti luk, pa dodajte seckani peršun, mirođiju i nanu. Posolite i pobiberite, pa sipajte senf, balzamiko i maslinovo ulje. Dobro promešajte. Dodajte braon šećer, tostirane začine (badem i kim) i opet promešajte. Zatim dodajte još neki suvi začin ako želite i sos je gotov. U karfiol dodajte još malo puter i lovorov list. Kada se puter istopi, par puta prelijte karfiol i isključite šporet. Stavite karfiol u tanjir i još par puta ga prelijte sosom koji je u tiganju, a onda preko povrća sipajte i sos koji ste sami napravili. Poslužite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem