Bliži se 8. mart, kao i Uskrs, pa ako želite da ulepšate vašu trepezu i da obradujete nekoga ukusnim, a dekorativnim jelom, onda je naš predlog ova salata. Bela rada salata se pravi od jeftinih sastojka, brzo i lako, a dekoracija je i više nego jednostavna. Ako želite u salatu možete da dodate i tunjevinu ili neki drugi sastojak po želji.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 2 šargarepe
- 1/2 konzerve kukuruza (može i smrznut 200 g)
- 100 g tvrdog sira
- 1 veza mirođije
- 1 veza mladog luka
- 3 kašike majoneza
Recept za bela rada salatu sa kuvanim jajima i povrćem:
Skuvajte povrće i jaja
U jednoj šerpi skuvajte jaja, a u drugoj jednu šargarepu i kukuruz (ako koristite iz konzerve ne morate da kuvate). Jedna šargarepa se koristi sirova.
Napravite cvet od jaja
Odvojite belanca i žumanca, pa polovinu belanca isecite na 2 dela, pa svaki deo isecite na 3 dela. Svakom delu isecite krajeve, pa stanjite belance. Belance služi kao latica i treba da dobije 18 komada. Preostala belanca iseckajte i ostavite sa strane. Žumanca samo iseckajte, pa ostavite sa strane.
Pomešajte sastojke u posudi
U posudi pomešajte rendani sir, rendanu sirovu šargarepu, kukuruz, mladi luk (samo zeleni deo), mirođiju, kao i preostala belanca. Dodajte i žumanca (ali jednu kašiku ostavite za dekoraciju tučka). Dodajte majonez i začinite po želji, pa sve dobro promešajte.
Dekorišite salatu
Sipajte salatu na tacnu, pa poređajte zeleni deo mladog luka po dužini. Poređajte latice od belanaca na 3 mesta po 6 latica. Kuvanu šargarepu ljuštilicom isecite na jako tanke trake, pa urolajte. Isecite na pola, pa stavite u sredinu cveta. Pospite žumancima. Salata je spremna za služenje.
Pročitajte i ovo: Prolećna lala salata
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus