Krompir spada u jeftinija povrća i od njega možete da spremate najrazličitija jela. Koristi se kao prilog, za salate, da napravite testo od njega... Danas vam donosimo i super recept za jelo od pečenog i pire krompira koji će oduševiti svakoga. Možete da ga služite kao prilog uz meso, ali i kao glavno jelo uz salatu.
Sastojci:
- Za pire krompir:
- 1,5 kg krompira
- 90 g putera
- 160 ml pavlake za kuvanje
- 150 g tvrdog sira
- Za pečeni krompir:
- 750 g krompira
- 30 g putera
- 1 čen belog luka
- 40 g parmezana
Recept za jelo od pečenog i pire krompira:
Napravite pire krompir
Krompir oljušitite, pa isecite na kockice i kuvajte u posoljenoj vodi. Zatim dobro procedite i dodajte puter i pavlaku za kuvanje, pa ispasirajte. Dodajte rendani sir i sve dobro promešajte. Začinite pire krompir po želji.
Napravite čips od krompira
Oljuštite krompir i isecite na tanke kolutove. Svaki kolut isecite na pola. U posudi pomešajte istopljeni puter, mleveni beli luk, posolite i pobiberite, a zatim ubacite krompir i dobro promešajte. Zatim dodajte i parmezan (20g).
Pecite krompir
Sipajte u vatrostalnu posudu pire krompir i poravnajte, a onda na vrh stavite isečen krompir tako da ravna strana "upada" u pire. Pokrijte alu folijom i pecite na 200°C oko 20 minuta. Zatim skinite foliju, pospite preostalim parmezanom (20g), pa pecite još 40 minuta. Ostavite da se ohladi nekih 20 minuta, pa služite.
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus