Punjeni hleb za užinu, bogata sirom i povrćem je zapravo punjena mocarelom, umućenim puterom od spanaća i sočnim paradajzom. Najbolje je da se jede topla. Dobra stvar je u tome što možete da iskoristite stari hleb, jer će se peći u rerni. Možda ćete želeti da napravite i grumanski hleb punjen kobasicama i sirom. Evo i kako se pravi punjeni hleb za užinu, bogat sirom i povrćem!

Sastojci:

  • 1 velika vekna
  • 2 duge crvene paprike, narezane na četvrtine
  • 300 g salame
  • 4 čena belog luka, grubo iseckana
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 150 g neslanog putera, omekšanog
  • Šaka bebi spanaća, grubo iseckanog, plus nekoliko dodatnih celih listova
  • Sitno narendana kora 1 limuna i ceđeni sok
  • Šaka peršuna, grubo iseckanog
  • 300 g mocarele, narezane
  • 2 velika paradajza, narezana
  • Šaka listova bosiljka

Recept za punjenu veknu za užinu, bogatu sirom i povrćem

14:26
Korak 1

Zagrejte rernu

Za punjenu veknu za užinu, bogatu sirom i povrćem, zagrejte rernu na 180ºC. Stavite veknu na papir za pečenje i isecite u razmacima od 2cm, ali tako da sve kriške ostanu spojene na dnu. Ostavite na stranu. U pleh za pečenje stavite paprike i beli luk, pokapajte maslinovim uljem i pecite 25 minuta dok paprike ne omekšaju. Odložite paprike i držite pleh pri ruci.

14:33
Korak 2

Napravite puter od spanaća

Za puter od spanaća umutiti puter električnom mikserom, pa umutite spanać, limunovu koricu i sok, peršun i salamu i beli luk iz kalupa za pečenje (ulje rezervisati). Umutite malo crnog bibera i malo soli po ukusu.

14:33
Korak 3

Pecite punjenu veknu

Između kriški hleba namažite puter od spanaća, pa dodajte paprike (po želji prvo ogulite), mocarelu, paradajz i listove spanaća i bosiljka. Po vrhu prelijte uljem iz pleha (i dodatnim puterom, ako želite), pa umotajte u papir za pečenje i foliju i pecite 30-35 minuta. Poslužite odmah ili držite umotano. Uživajte u punjenoj vekni za užinu!

Pročitajte kako da napravite punjeni hleb sa sirom i kobasicama spreman za 20 minuta

BONUS VIDEO

YouTube/table diary  Hleb punjen sirom

StvarUkusa/L.S.