Sastojci:
- 2 mala karfiola
- 800 g testenine po izboru
- 2 kašike putera
- 3 kašike brašna
- 600 ml mleka
- 1 veza peršuna
- malo seckanog vlašca
- 1 kašičica putera za preliv
- 8 kašika prezli
- 280 g iseckanog kačkavalja
Pogledajte video:
Recept za zapečenu pastu sa karfiolom i sirom:
Za ovu pastu potrebno je da prvo operete karfiol, očistite ga i isečete na komadiće veličine zalogaja. Prokuvajte 2 litra vode, posolite, pa dodajte testeninu i skuvajte. Kada se skuva izvadite testeninu, procedite, ali sačuvajte vodu od kuvanja. Odvojite 300 ml vode od kuvanja i stavite na stranu. U preostaloj vodi kuvajte karfiol oko 7 minuta, dok ne omekša.
Zagrejte rernu na 200 °C. U šerpi istopite puter. Pospite brašno preko putera i dobro promešajte, pa dodajte malo mleko. Umutite i ponovo dodajte malo mleka. Ponavljajte dok se ne potroši sve mleko, a zatim dodajte vodu od kuvanja testenine koju ste ranije odvojili.
Isecite peršun i vlašac, pa pomešajte karfiol, testeninu i so, dodajte začinsko bilje, pa sve stavite u tepsiju. Pomešajte prezle sa puterom, pa dodajte sir i time pospite pastu. Pecite oko 15 minuta. Uživajte! Možda ćete poželeti da napravite i hladnu pasta salatu sa povrćem.
Pročitajte kako se pravi zapečena pasta sa mlevenim mesom i 3 vrste sira
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Koliko tačno soli se stavlja u bure kada se kiseli kupus?
Najbolji recept za kiseli kupus - sa suvim mesom, slaninom i šljivama
3 najbolja i najbrža recepta za pripremu šarana za Svetog Luku
Kiš loren - najbolja francuska pita sa slanininom i sirom
Održan treći Maxi nacionalni festival hrane: Proizvođači iz cele Srbije izložili širok spektar voća i povrća